Wykonanie
2 duże
śledzie solone0.5-1 szkl.
oleju słonecznikowego (lub innego roślinnego)1/2
cebuli1 mała łyżeczka mielonego
cynamonu2 szczypty świeżo startej
gałki muszkatołowejkilka łyżek kwaśnej
śmietany (ew. domowego
majonezu)Bliny:2
jajka kurze2 dkg
drożdży0.5 szkl. ciepłej
wodyok. 1/2 szkl.
mąki pszennejok. 1/2 szkl.
mąki gryczanej2 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli2 czubate łyżki
masłatrochę
masła do smażenia
szczypiorek i
koperek do dekoracjiBliny ze
śledziem - sposób przygotowania: Bliny - pyszne, puszyste placuszki, które są podawane najczęściej z Polsce wschodniej. Ja znam je z Tykocina, Białowieży, Hajnówki...Możemy je podawać w różnymi dodatkami - nam zasmakowały z korzennie doprawionym
śledziem - może to
dziwne połączenie, ale spróbujcie bo warto!Sposób przygotowania:
Śledzie trzeba dobrze wymoczyć 2 dni wcześniej (przez 12-24h) kilkakrotnie zmieniając
wodę. Następnie zdjąć skórę i wyfiletować.
Mięso ryby pokroić na nieduże kawałki i włożyć do słoja.
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do
śledzia, całość zalać
olejem tak, aby przykrył składniki. Odstawić na min. 24 h w chłodne miejsce.
Rybę z
cebulą odcedzić dokładnie z
oleju, drobniutko posiekać albo zemleć. Doprawić
cynamonem i
gałką muszkatołową.Bliny:
drożdże rozmieszać z
cukrem, dolać ciepłą
wodę, wymieszać i odstawić na 10-15 min.
Mąki przesiać, dodać
żółtka, rozczyn i rozpuszczone
masło, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok., 30-45 min. Z
białek ubić pianę na sztywno dJakub Kuroń gotuje. Sposób na
śledzia w
sosie musztardowym