ßßß Cookit - przepis na Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Wykonanie

2 duże śledzie solone
0.5-1 szkl. oleju słonecznikowego (lub innego roślinnego)
1/2 cebuli
1 mała łyżeczka mielonego cynamonu
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
kilka łyżek kwaśnej śmietany (ew. domowego majonezu)
Bliny:
2 jajka kurze
2 dkg drożdży
0.5 szkl. ciepłej wody
ok. 1/2 szkl. mąki pszennej
ok. 1/2 szkl. mąki gryczanej
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 czubate łyżki masła
trochę masła do smażenia
szczypiorek i koperek do dekoracji
Bliny ze śledziem - sposób przygotowania: Bliny - pyszne, puszyste placuszki, które są podawane najczęściej z Polsce wschodniej. Ja znam je z Tykocina, Białowieży, Hajnówki...Możemy je podawać w różnymi dodatkami - nam zasmakowały z korzennie doprawionym śledziem - może to dziwne połączenie, ale spróbujcie bo warto!
Sposób przygotowania: Śledzie trzeba dobrze wymoczyć 2 dni wcześniej (przez 12-24h) kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie zdjąć skórę i wyfiletować. Mięso ryby pokroić na nieduże kawałki i włożyć do słoja. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do śledzia, całość zalać olejem tak, aby przykrył składniki. Odstawić na min. 24 h w chłodne miejsce. Rybę z cebulą odcedzić dokładnie z oleju, drobniutko posiekać albo zemleć. Doprawić cynamonem i gałką muszkatołową.
Bliny: drożdże rozmieszać z cukrem, dolać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 10-15 min. Mąki przesiać, dodać żółtka, rozczyn i rozpuszczone masło, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok., 30-45 min. Z białek ubić pianę na sztywno d
Jakub Kuroń gotuje. Sposób na śledzia w sosie musztardowym
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19542958/bliny+ze+sledziem/p