Wykonanie
Długo chodził za mną ten przepis. Bułeczki super pasują do obiadu ale i do
piwa:) Przepis pochodzi stądSkładniki:25 g świeżych
drożdży300 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru500 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli4 duże
cebule pokrojone w piórka2 łyżki
masłaszczypta pieprzu/papryki ostrej1
jajkoWykonanie:I etap:
Drożdże połączyć z ciepłą
wodą i
cukrem. Odstawić na 10 minut.II etap: Połączyć
mąkę z
solą, zaczynem z
drożdży i ciepłą
wodą(250ml). Wyrabiać na gładką masę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.III etap: Przygotować farsz: obsmażyć
cebulę na
maśle. Ważne żeby
cebula była miękka ale nie przysmażona. Doprawić
solą,
pieprzem i
papryką.IV etap: Ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz i zwijać w rulon po krótszym
boku. Pokroić na ok. 2 cm krążki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Ostawić jeszcze na parę minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piec 20 minut.