ßßß Cookit - przepis na Bliny pszenno - gryczane z morelami

Bliny pszenno - gryczane z morelami

nazwa

Wykonanie

Bliny to prawie zwykłe placuszki na drożdżach, ale to "prawie" robi jak dla mnie wielką różnicę. Zresztą nieważne jak je nazwiemy - ważne, że są bardzo smaczne i mogę je usmażyć kiedy tylko mamy ochotę bo mąkę gryczaną zawsze mam w domu.
składniki:
30 g świeżych drożdży
3/4 szkl. mąki gryczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki cukru Demerara do ciasta + ew. kilka łyżeczek do posypania
ok. 3/4 szkl. wody,
do smażenia: masło
do smaku: cynamon mielony
do przybrania: kilka łyżeczek kwaśnej śmietany
MUS - 1/2 kg moreli (świeże albo mrożone)
sok z 1/2 cytryny
cukier do smaku
sposób przygotowania: Owoce pokroiłam na kawałki - użyłam mrożonych moreli, które wyjęłam jakąś godzinę wcześniej z zamrażarki. Skropiłam je sokiem z cytryny i posypałam 3 łyżkami cukru. Smażyłam na malutkim ogniu, w rondelku, aż owoce się rozpadły - ok. 20 min..
Oddzieliłam białka od żółtek. Drożdże wymieszałam z cukrem, zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na 10 min. żeby ruszyły. Do przesianych obu mąk dodałam sól, żółtka i rozczyn, wymieszałam dokładnie i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Kiedy ciasto podrosło dolałam roztopione, ale wystudzone masło i dodałam ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej, ale lejącej śmietany. Na patelnię z roztopioną 1 łyżeczką masła wlewałam ciasto po 2 łyżki na placuszek, po 4 - 5 placków na raz. Smażyłam na złoto z obu stron - przewracałam kiedy na wierzchu było widać pękające bąbelki. Placuszki podałam posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem musu z moreli, ozdobione kleksikami kwaśnej śmietany.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/bliny-pszenno-gryczane-z-morelami.html