ßßß Cookit - przepis na Keks angielski

Keks angielski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichoski
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Keks angielski - składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mieszanki keksowej (kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej)
30 dag rodzynków
10 dag migdałów
15 dag konfitur wiśniowych
150 ml rumu
Keks angielski - sposób przygotowania: Rodzynki zalej rumem, po 20 minutach osącz. Obierz i posiekaj migdały i skórki cytrusów. Konfitury podgrzej w rondelku, a potem osącz na sitku. Mikserem utrzyj masło z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodawaj kolejno po jednym żółtku i "po łyżce" mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (część mąki pozostaw do obtoczenia bakalii). Na koniec wymieszaj ciasto z bakaliami oprószonymi mąką oraz z wiśniami z konfitury. Dodaj ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Dużą formę keksową (lub 2 mniejsze, bo ciasto rośnie) wyłóż natłuszczonym pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C, piecz 2,5 godziny - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Gotowy keks ostudź w formie.Jeśli zawiniesz keks w ściereczkę nasączoną brandy (rumem), możesz go przechowywać miesiąc, pamiętaj tylko, aby ściereczka była stale wilgotna.
Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
kształt podobny do bloku czekoladowego. Na Wielkanoc zamieniał się w babkę! Przeczytaj też przepis redakcji Nowej Kuchni Polskiej na keks angielski Wciąż szukasz przepisu na własne ciasto? Sprawdź "Ciasta (bardzo) czekoladowe" (artykuł z pięknymi zdjęciami) Zainspiruj się przepisami, które
12 dań na świąteczny stół
, a potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmij i ostudź w formie, a przed wyjęciem z tortownicy okrój ciasto nożem. Zimny sernik możesz oblać polewą czekoladową. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Keks angielski Składniki: 25 dag mąki 25 dag masła
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940721/keks+angielski/p