Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz ŚcichoskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Keks angielski - składniki:Ciasto:25 dag
mąki25 dag
masła25 dag
cukru pudru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 dag mieszanki keksowej (kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej)30 dag
rodzynków10 dag
migdałów15 dag
konfitur wiśniowych150 ml
rumuKeks angielski - sposób przygotowania:
Rodzynki zalej
rumem, po 20 minutach osącz. Obierz i posiekaj
migdały i skórki
cytrusów.
Konfitury podgrzej w rondelku, a
potem osącz na sitku. Mikserem utrzyj
masło z
cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodawaj kolejno po jednym
żółtku i "po łyżce"
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia (część
mąki pozostaw do obtoczenia
bakalii). Na koniec wymieszaj ciasto z
bakaliami oprószonymi
mąką oraz z
wiśniami z
konfitury. Dodaj ubite
białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Dużą formę keksową (lub 2 mniejsze, bo ciasto rośnie) wyłóż natłuszczonym pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C, piecz 2,5 godziny - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Gotowy keks ostudź w formie.Jeśli zawiniesz keks w ściereczkę nasączoną
brandy (
rumem), możesz go przechowywać miesiąc, pamiętaj tylko, aby ściereczka była stale wilgotna.Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
kształt podobny do bloku
czekoladowego. Na Wielkanoc zamieniał się w babkę! Przeczytaj też przepis redakcji Nowej Kuchni Polskiej na keks angielski Wciąż szukasz przepisu na własne ciasto? Sprawdź "Ciasta (bardzo)
czekoladowe" (artykuł z pięknymi zdjęciami) Zainspiruj się przepisami, które12 dań na świąteczny stół
, a
potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku jeszcze na 10 minut.
Potem wyjmij i ostudź w formie, a przed wyjęciem z tortownicy okrój ciasto nożem. Zimny sernik możesz oblać
polewą czekoladową. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Keks angielski Składniki: 25 dag
mąki 25 dag
masła