ßßß
Fot. M&K Duklas/Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Faworki czekoladowe - składniki:Ciasto:600 g mąki50 g masła12 żółtek50 ml spirytusu120 g kwaśnej śmietany30 g cukru pudruNadzienie czekoladowe:200 g cukru pudru100 g kakao200 g serka mascarpone100 g miękkiego masła100 g pokruszonych biszkoptów40 ml rumuRelish malin owy:130 g malin60 ml syropu cukrowego30 ml likieru cointreauposiekane listki świeżej miętyFaworki czekoladowe - sposób przygotowania: Łączymy wszystkie składniki ciasta (jedno żółtko pozostawiamy) i wyrabiamy przez kilkanaście minut. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, by ciasto odpoczęło. W tym czasie robimy nadzienie czekoladowe: mieszamy wszystkie składniki, ale jak najkrócej - tylko tyle, ile to konieczne. Przygotowujemy relish. Maliny rozgniatamy, ale nie miksujemy. Dodajemy syrop, likier i miętę. Schłodzone ciasto wałkujemy na dwa płaty o grubości 1 mm. Układamy na nim kulki farszu czekoladowego o średnicy 1,5 cm, wolne miejsca pomiędzy nimi smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, tak by dokładnie pokryło farsz. Wykrawamy ciastka karbowaną foremką do ravioli. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe "faworki" oprószamy cukrem pudrem i układamy na relishu malinowym. Zjadamy od razu, na drugi dzień robią się gumowate.Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu