Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Paweł Oszczyk
Fot. M&K Duklas/Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Faworki czekoladowe - składniki:Ciasto:600 g
mąki50 g
masła12
żółtek50 ml
spirytusu120 g kwaśnej
śmietany30 g
cukru pudruNadzienie
czekoladowe:200 g
cukru pudru100 g
kakao200 g
serka mascarpone100 g miękkiego
masła100 g pokruszonych
biszkoptów40 ml
rumuRelish
malin owy:130 g
malin60 ml
syropu cukrowego30 ml
likieru cointreauposiekane listki świeżej
miętyFaworki czekoladowe - sposób przygotowania: Łączymy wszystkie składniki ciasta (jedno
żółtko pozostawiamy) i wyrabiamy przez kilkanaście minut. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, by ciasto odpoczęło. W tym czasie robimy nadzienie
czekoladowe: mieszamy wszystkie składniki, ale jak najkrócej - tylko tyle, ile to konieczne. Przygotowujemy relish.
Maliny rozgniatamy, ale nie miksujemy. Dodajemy
syrop,
likier i
miętę. Schłodzone ciasto wałkujemy na dwa płaty o grubości 1 mm. Układamy na nim kulki farszu
czekoladowego o średnicy 1,5 cm, wolne miejsca pomiędzy nimi smarujemy rozkłóconym
żółtkiem. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, tak by dokładnie pokryło farsz. Wykrawamy
ciastka karbowaną foremką do ravioli. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe "
faworki" oprószamy
cukrem pudrem i układamy na relishu
malinowym. Zjadamy od razu, na drugi dzień robią się gumowate.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu