Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Faworki karnawałowe - składniki:
250 g
mąki pszennej1
jajko2
żółtka1 łyżka
masła4 łyżki kwaśnej
śmietany 22%
1 łyżka
wódki lub
spirytusu1 łyżka
cukru500 g
smalcu do smażenia
4 łyżki
cukru pudru do posypania
Faworki karnawałowe - sposób przygotowania: Do
mąki dodajemy
jajko,
żółtka i
masło, mieszamy. Dodajemy
śmietanę,
wódkę lub
spirytus,
cukier, wyrabiamy ciasto o konsystencji jak na
makaron. Ciasto wałkujemy partiami, kroimy paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm skośnie je ucinając, przecinamy każdy w środku nożem, tak żeby można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane
faworki wrzucamy pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu
smalec i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane
cukrem pudrem.
Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.
Zobacz też:
Domowe
sokiOprawa stołu