ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Faworki karnawałowe - składniki:250 g mąki pszennej1 jajko2 żółtka1 łyżka masła4 łyżki kwaśnej śmietany 22%1 łyżka wódki lub spirytusu1 łyżka cukru500 g smalcu do smażenia4 łyżki cukru pudru do posypaniaFaworki karnawałowe - sposób przygotowania: Do mąki dodajemy jajko, żółtka i masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę, wódkę lub spirytus, cukier, wyrabiamy ciasto o konsystencji jak na makaron. Ciasto wałkujemy partiami, kroimy paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm skośnie je ucinając, przecinamy każdy w środku nożem, tak żeby można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane faworki wrzucamy pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu smalec i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu