ßßß
Fot. Krzysztof Duklas / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (49 głosów)75 dag mąki15 dag cukru pudru10 dag masła12 żółtekniepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej śmietanykieliszek spirytususzczypta soliolejek arakowywisienki z konfitury (do róż karnawałowych)1 kg smalcu do smażeniacukier waniliowy i cukier puder do posypaniaLuksusowe faworki i róże karnawałowe - sposób przygotowania: Drewnianą łyżką wymieszać miękkie masło, żółtka, cukier puder, sól, aromat i spirytus. Mieszając, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ok. 15 min raz koło razu zbijać je drewnianym wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Ubite ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i 1-3 godz. trzymać w chłodzie. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawać kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, a środki posmarować białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na jasnozłoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć wisienkę. Posypywać każdą porcję ciepłych faworków i róż przesiewanym przez sitko cukrem pudrem.Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku
faworki i róże karnawałowe Składniki: 75 dag mąki 15 dag cukru pudru 10 dag masła 12 żółtek niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli olejek arakowy wisienki z konfitury (do róż karnawałowych) 1 kg smalcu do smażenia cukier waniliowy i cukier puder doPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu