Wykonanie
Składniki2 porcje, po 323 kcal1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy wraz z zalewą1
cebula1 łyżka startego
imbiru1 ząbek
czosnku, starty
przyprawy: po łyżeczce mielonego
kminu,
kurkumy,
kolendry,
cynamonu, słodkiej i
ostrej papryki,
kardamonu oraz szczypta nasion musztardowca jeśli mamy300 g obranej dyni1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)150 ml
mleka kokosowegoduża garść
szpinaku200 g
pomidorków koktajlowychPrzygotowanieUgotować
ciecierzycę lub użyć ugotowanej już
ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce
mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać starty
imbir i
czosnek i chwilę podsmażyć.Dodać
przyprawy i mieszając smażyć przez 2 - 3 minuty, dodając nieco więcej
mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.Dodać
ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę
dynię, passatę
pomidorową oraz
mleko kokosowe. Wlać pół szklanki
wody, doprawić szczyptą
soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 - 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a
dynia miękka. Dodać
szpinak, przekrojone na połówki
pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.