Wykonanie
Składniki4 porcje1 szklanka suchej
ciecierzycy1 łyżka
oleju kokosowego lub innego roślinnego1
cebula1 łyżka startego
imbiru1/2 łyżki startego
czosnkuprzyprawy : 2 nasiona
kardamonu, po łyżeczce mielonego kuminu,
kurkumy,
cynamonu,
kolendry, słodkiej i
ostrej papryki2
pomidory1/2 szklanki
przecieru pomidorowego (passaty)150 ml
mleka kokosowego + do podaniaświeża
kolendraPrzygotowanieDzień wcześniej należy namoczyć suchą
ciecierzycę w zimnej wodzie: należy ją najpierw opłukać na sitku pod bieżącą
wodą, następnie włożyć do garnka, wlać 3 szklanki zimnej
wody i odstawić na noc do namoczenia. Nie wylewać
wody z moczenia
ciecierzycy. Całość zagotować z dodatkiem szczypty
soli. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez 1 i 1/2 godziny. Zalewy nie wylewać.W szerokim garnku na 1 łyżce
oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Doprawić ją
solą, dodać drobno starte
imbir oraz
czosnek i mieszając smażyć ok. 2 minuty aż zaczną się lekko rumienić.Dodać
przyprawy: wyłuskane ziarenka z łusek
kardamonu, mielony kumin,
kurkumę,
cynamon,
kolendrę, słodką i
ostrą paprykę i chwilkę razem podsmażyć. Skrapiać
wodą z
ciecierzycy gdyby składniki chciały przywierać do dna garnka, smażyć wszystko jeszcze przez minutę.
Pomidory obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, wlać
przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać
ciecierzycę wraz z zalewą, pół szklanki wrzącej
wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 - 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
Mleko kokosowe rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej
wody, dodać kilka łyżek
wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać.Podawać z
ryżem, kleksem
mleka kokosowego i świeżą
kolendrą. Można ugotować wcześniej przechowywać w słoiku w lodówce przez ok. 2 - 3 dni.Propozycja podania
Brązowy ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem 1 nasiona
kardamonu, 1/2 łyżeczki
kurkumy i 1/3 łyżeczki
cynamonu.