Wykonanie
Danie kuchni indyjskiej, z
ciecierzycą w roli głównej. Do tego
pomidory i
kokos a całość tak cudnie pachnie podczas gotowania, że jeszcze przed spróbowaniem wiedziałm, że smakuje świetnie.Mój nos się nie mylił! :)
Na 2 duże porcje:200 g
ciecierzycy (waga przed namoczeniem)400g
pomidorów z puszki1 duża
dymka, w całości3 ząbki
czosnkuimbir wielkości ok 2 cm4 łyżki wiórek
kokosowych2 łyżeczki
przyprawy garam masala2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki kuminu2 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy+
olej do smażenia (ja używam rzepakowego)
Ciecierzycę opłukać, zalać
wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie opłukać i ugotować w osolonej wodzie, do miękkości.
Dymkę drobno pokroić,
czosnek rozgnieść. Wrzucić na rozgrzany
olej i zeszklić.
Imbir obrać, drobno pokroić i dodać do
dymki razem z wszystkimi
przyprawami. Podsmażyć jeszcze chwilkę, aż
przyprawy zaczną pachnieć.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić, dodać do niej mieszankę z patelni, razem dokładnie wymieszać. Dodać
pomidory i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.Dodać
kokos i jeszcze chwilę gotować, aż danie zgęstnieje.Podawać z liśćmi świeżej
kolendry i odrobiną kwaśnej
śmietany.Smacznego!