Wykonanie
Świetny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i przepyszny. Polecam wszystkim! :)Skład (2-3 duże porcje)1 opakowanie
makaronu ryżowego,1 kostka
tofu,1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowego,1
cebula,1 ząbek
czosnku,1/2
papryczki chilli,2-3 łyżki
sosu sojowego,2-3 łyżki
syropu klonowego,garść
orzechów włoskich,100g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,1-2 łyżki
oleju do smażenia,
sól i
pieprz,opcjonalnie:
szczypiorek.
Tofu poroić w kostkę, zalać
sosem sojowym i
syropem kolnowym. Odstawić do lodówki na kilka minut. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić posiekaną drobno
cebulkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojoną w kostkę
papryczkę chili (ja usuwam nasionka i błonki ze środka – one są najostrzejsze).Jak
cebulka się zeszkli i wszystkie
przyprawy będą przepięknie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę
dynie. Smażyć klika minut, aż się zezłoci i będzie miększa. Po tym czasie zdjąć połowę dyni, do reszty dodać
koncentrat pomidorowy (prawie słoiczek płucząc ciepłą
wodą i wlać na patelnie- żeby się nic nie zmarnowało i żeby dodatkowo rozrzedzić płyn). Sos doprawić
solą i
pieprzem i gotować na małym ogniu (im dłużej gotujemy
sos pomidorowy, tym robi się smaczniejszy).
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Tofu wyjąć z lodówki i na osobą patelnie wyłożyć całość razem z sosem powstałym z
sosu sojowego i
syropu klonowego, dodać
orzechy włoskie i całość podsmażać, aż będzie błyszcząca, a większość płynu się wchłonie.
Makaron dodać do
sosu pomidorowego, do tego odłożoną wcześniej
dynię, całość wymieszać i posypać
tofu wraz z
orzechami włoskimi.Ja udekorowałam dodatkowo wszystko posiekanym drobno
szczypiorkiem. Polecam! :)



Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-10-25Czas przygotowania10MCzas gotowania20MCałkowity czas30MŚrednia ocena5na podstawie 3 ocenBezglutenowe Dietetyczne
Dynia Jesień
Makarony i kluski Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiadyTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisWegańskie talary królewskie (
Andruty)Następny wpis
Masło orzechowe 100%Wegański
makaron ryżowy z sosem
orzechowymMakaron ryżowy jest świetną bezglutenową alternaty [...] Czytaj dalej +
Tofu z
makaronem sojowym i warzywamiNie
mogę uwierzyć, że to pierwszy przepis z
tofu [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron w podobnym stylu do publikowanego wcześnie [...] Czytaj dalej +Szybki obiad wegetariański –
Curry pomidorowe z
dyniąCzy wiesz, że
koncentrat pomidorowy jest świetnym [...] Czytaj dalej +