Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Znowu miałam ochotę na coś pikantnego. Przepis ten powstał spontanicznie, kilka
razy widziałam w różnych kulinarnych programach,że
kokos ( a właściwie
mleko kokosowe ) świetnie pasuje do
kurkumy. Dodałam swoje ulubione
mrożone warzywa, tym razem była to chińska mieszanka i viola! Pyszne danie gotowe, świetnie sprawdzi się też na romantyczną kolację.Jeśli upatrzycie
mleko kokosowe w dobrej cenie, moje kosztowało 4,50, wypróbujcie je właśnie w tej formie – resztę zjedzcie z
budyniem, jako budyniomanka przyznaję, że
jadłam kokosowy budyń przez kilka dni :).
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka200 ml
mleka kokosowego1/2 op/ ok. 370 g mieszanki chińskiej1
cebula3 ząbki
czosnku ( średnie , 1 duży)1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
tabasco2 łyżki
słodkiej papryki1 szklanka
wody3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwyPrzygotowanie:Na
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodajemy
paprykę podsmażamy aż zacznie pachnieć, po czym dodajemy
sos sojowy i mieszankę chińską ( może być mrożona ) . Podsmażamy aż zmięknie.W międzyczasie
kurczaka kroimy w kostkę dodajemy po podsmażonych warzyw.Podsmażamy i zalewamy
wodą, dodajemy
mleko,
tabasco i gotujemy aż sos się zagęści – około 10 minut.Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy
kurkumą.Podajemy z
ryżem lub
kuskusem.Smacznego!
kura- 2 piersi z
kury- 1/2 op. 370 g mieszanki chinskiej-
cebula- 3 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
kurkumy- 200 ml
mleka kokosowego- 2 łyżki
słodkiej papryki mielonej- 3/4 szklanka
wody- 3 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżeczka
sosu tabasco (
piri piri)-Powiązane notki:Filet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilliSłodki
kurczak pieczony w
whiskySolidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”Surówka z
rzepy w
sosie chrzanowymSos bolognese – spaghetti po bolońsku