ßßß
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka200 ml mleka kokosowego1/2 op/ ok. 370 g mieszanki chińskiej1 cebula3 ząbki czosnku ( średnie , 1 duży)1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka tabasco2 łyżki słodkiej papryki1 szklanka wody3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oliwyPrzygotowanie:Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę podsmażamy aż zacznie pachnieć, po czym dodajemy sos sojowy i mieszankę chińską ( może być mrożona ) . Podsmażamy aż zmięknie.W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę dodajemy po podsmażonych warzyw.Podsmażamy i zalewamy wodą, dodajemy mleko, tabasco i gotujemy aż sos się zagęści – około 10 minut.Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy kurkumą.Podajemy z ryżem lub kuskusem.Smacznego!
kura- 2 piersi z kury- 1/2 op. 370 g mieszanki chinskiej- cebula- 3 ząbki czosnku- 1 łyżeczka kurkumy- 200 ml mleka kokosowego- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej- 3/4 szklanka wody- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu tabasco ( piri piri)-Powiązane notki:Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilliSłodki kurczak pieczony w whiskySolidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”Surówka z rzepy w sosie chrzanowymSos bolognese – spaghetti po bolońsku