ßßß
Składniki:500 g piersi z kurczaka400 g ryżu (4 torebeczki)duży ketchup pikantny WŁOCŁAWEK (480 g)płaska łyżeczka Vegety2 kostki rosołowe drobiowe1l wody2 średnie ząbki czosnkuPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę Vegety, mieszamy i smażymy na małej ilości oliwy doczasu aż się zarumieni. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostki rosołowe, aby powstał nam bulion. Suchy, surowy ryż wrzucamy na suchą patelnie i przesmażamy go z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Ryż musi nabrać barwy lekko pomarańczowej. Dodać ketchup do ryżu, wymieszać i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z kurczakiem i mieszamy, wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy tam zakryte naczynie i pieczemy około 30- 40 min do czasu aż ryż wchłonie cały bulion. Po upieczeniu ostrożnie otwieramy naczynie i mieszamy jeszcze raz wszystko.











