Wykonanie
Dzisiaj przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa, jak chodziłam do przyjaciółki na obiad i ciocia podawała danie z
kurczaka z
ryżem. Kiedy byłam mała to bardzo nie lubiłam wymyślnych potraw, mama zawsze miała do mnie pretensję że ciągle bym jadła tylko kotlety a niczego innego nie chciałam spróbować. Jako dziecko chciałam lubić to co moja przyjaciółka, dlatego spróbowałam tej potrawy i od razu mi zasmakowała ;) Nie
jadłam tego już ładnych parę a nawet paręnaście lat ;) Danie jest lekko kwaskowate i nie używamy do niego
soli, ponieważ składniki które dodajemy już są wystarczająco słone ;) Ja podałam je ze
szparagami, ponieważ dla mnie jest troszkę suche ;)
Składniki:500 g
piersi z kurczaka400 g
ryżu (4 torebeczki)duży
ketchup pikantny WŁOCŁAWEK (480 g)płaska łyżeczka
Vegety2
kostki rosołowe drobiowe1l
wody2 średnie ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę
Vegety, mieszamy i smażymy na małej ilości
oliwy doczasu aż się zarumieni.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej
kostki rosołowe, aby powstał nam
bulion. Suchy, surowy
ryż wrzucamy na suchą patelnie i przesmażamy go z wyciśniętymi ząbkami
czosnku.
Ryż musi nabrać barwy lekko pomarańczowej. Dodać
ketchup do
ryżu, wymieszać i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany
ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z
kurczakiem i mieszamy, wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym
bulionem i jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy tam zakryte naczynie i pieczemy około 30- 40 min do czasu aż
ryż wchłonie cały
bulion. Po upieczeniu ostrożnie otwieramy naczynie i mieszamy jeszcze raz wszystko.