ßßß
Składniki :- pierś kurczaka ( podwójna)- ketchup pikantny 7 łyżek- miód 3 łyżeczki- sos sojowy ciemny 2 łyżeczki- czosnek 1-2 ząbki- imbir w proszku 1 łyżeczka- chili ( pieprz cayenne) 2 - 3 łyżeczki- oliwa do smażenia+ ryżPrzygotowanie:1. Ketchup mieszam z miodem, sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i chili. Odkładam 4 łyżki sosu do innego naczynia.2. Kurczaka myję, osuszam, oczyszczam, każdą połówkę kroję na 3 części ( przekrawam wzdłuż szerokości a nie długości). Kurczaka nacieram marynatą. Dobrze by było odłożyć go do lodówki ale ja zazwyczaj nie mam czasu i też jest bardzo smaczny.3. Na patelnie wlewam troszkę oliwy i wkładam kurczaka wraz z marynatą, smażę najpierw na dużym ogniu a potem zmniejszam go i nakrywam przykrywką. Kurczak będzie dobry gdy będzie usmażony choć soczysty w środku.4. Ryż gotuje.5. Kurczaka zdejmuję z patelni, na patelnię wlewam odłożony sos ( 4 łyżki) i na dużym ogniu mieszając podgrzewam.6. Kurczaka układam na talerzu, obok ryż i polewam sosem.
Smacznego :)