ßßß Cookit - przepis na Paluchy na piwie – bułki drożdżowe

Paluchy na piwie – bułki drożdżowe

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Od dawna zamierzałam je upiec. Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl o pieczeniu chleba. Jest bardzo prosty, a paluchy świetnie nadają się do kanapek lub jako piwna przekąska. Ja upiekłam je z mąki pełnoziarnistej z trzech ziaren. Długo pozostają świeże jeśli są przechowywane w folii. Spróbujcie ich koniecznie, pięknie pachną, mają chrupiącą skórkę i miękki miąższ. W oryginalnej wersji ciasto formowane jest w cztery 30-cm paluchy, ja uformowałam 10 podłużnych bułeczek.
Składniki:
425 g mąki chlebowej lub pełnoziarnistej drobno mielonej
1 łyżeczka drożdży instant ( 3 g )
1 łyżeczka soli ( wg za mało 1 i 1/2 wystarczą)
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sypkie składniki wymieszać.
Wlać piwo w temp. pokojowej.
Wymieszać i dodać olej.
Wyrabiać 10 minut.
Odstawić na godzinę.
Formować paluchy. Nacinać ostrym nożem.
Zwilżyć wodą i odstawić na 30 minut.
Piec 8 minut w 220 stopniach.
Ja dodatkowo posypałam je słonecznikiem. Mąka pełnoziarnista drobno mielona to moje ostatnie odkrycie, świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i pieczywa.
Powiązane notki:
Żytnie bułki Kajzerki z siemieniem lnianym
Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween
Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny
Drożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z jabłkami i miodem
Szybkie bułeczki z dynią
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/06/paluchy-na-piwie-bulki-drozdzowe