Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Od dawna zamierzałam je upiec. Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl o pieczeniu
chleba. Jest bardzo prosty, a paluchy świetnie nadają się do kanapek lub jako
piwna przekąska. Ja upiekłam je z
mąki pełnoziarnistej z
trzech ziaren. Długo pozostają świeże jeśli są przechowywane w folii. Spróbujcie ich koniecznie, pięknie pachną, mają chrupiącą skórkę i miękki miąższ. W oryginalnej wersji ciasto formowane jest w cztery 30-cm paluchy, ja uformowałam 10 podłużnych bułeczek.
Składniki:425 g
mąki chlebowej lub pełnoziarnistej drobno mielonej1 łyżeczka
drożdży instant ( 3 g )1 łyżeczka
soli ( wg za mało 1 i 1/2 wystarczą)1 szklanka
jasnego piwa2 łyżki
oliwyPrzygotowanie:Sypkie składniki wymieszać.Wlać
piwo w temp. pokojowej.Wymieszać i dodać
olej.Wyrabiać 10 minut.Odstawić na godzinę.Formować paluchy. Nacinać
ostrym nożem.Zwilżyć
wodą i odstawić na 30 minut.Piec 8 minut w 220 stopniach.Ja dodatkowo posypałam je
słonecznikiem.
Mąka pełnoziarnista drobno mielona to moje ostatnie odkrycie, świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i
pieczywa.Powiązane notki:Żytnie
bułki Kajzerki z
siemieniem lnianymCiasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween
Drożdżowe racuchy z
kefirem,
serkiem wiejskim i
skórką z cytrynyDrożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z
jabłkami i
miodemSzybkie bułeczki z
dynią