Wykonanie
Kolejny Hamelmanowy. Co tu dużo mówić - kolejny strzał w dziesiątkę! To pierwszy bochenek, przy którym składałam ciasto.
Daje to naprawdę niesamowite efekty - ciasto naprawdę szybciej rośnie.Zaczyn:55g
mąka pszenna chlebowa70g
woda10g dojrzały zakwasZaczyn przygotować na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Odstawić przykryty folią spożywczą. Nie dziwić się, że jest TAK płynny ;)Ziarno:80g ulubionych ziaren (u mnie
dynia,
słonecznik i
siemię lniane)100g
wodyZiarno zalać
wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić do moczenia po wymieszaniu zaczynu.
Chleb:170g
mąka pszenna chlebowa225g
mąka pszenna razowa175 g
woda10g
sól3g
drożdże suche15g
miódcały zaczynnamoczone ziarno wraz z
wodą (jeśli się nie wchłonęła)Włożyć wszystkie składniki do miski i mieszać 3 minuty na pierwszej prędkości (Hamelman zawsze podaje czas mieszania dla mieszarek spiralnych, ja go traktuję jako czas dla planetarnych i tak też tu podaję). Sprawdzić czy ciasto jest średnio luźne, jeśli jest za gęste - dodać odrobinę
wody. Włączyć drugą prędkość i mieszać 3-4 minuty.Odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Jeśli
chleb rośnie 2 godziny - należy go złożyć po godzinie (ja tak zrobiłam). Po tym czasie uformować bochenek (u mnie jak zwykle foremka, ale ciasto ma super konsystencję do formowania). Odstawić
chleb do wyrastania na godzinę.Nagrzać piekarnik do 240 stopni. Tuż przed włożeniem
chleba - spryskać ścianki
wodą. Piec 40-45 minut.
Chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu, najlepiej po kilku godzinach.Wymieszany zaczyn (baaardzo płynny i
dziwny, dwa
razy go robiłam, bo za mi się wydawało, że coś nie wyszło ;))
Wymieszane składniki
Ciasto po pierwszym wyrastaniu
Tutaj złożone
Ciasto po drugim wyrastaniu
Przełożone do foremki - po ostatecznym wyrastaniu, tuż przed włożeniem do piekarnika
Prosto z piekarnika :)