ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny razowy wieloziarnisty

Chleb pszenny razowy wieloziarnisty

nazwa

Wykonanie

Kolejny Hamelmanowy. Co tu dużo mówić - kolejny strzał w dziesiątkę! To pierwszy bochenek, przy którym składałam ciasto. Daje to naprawdę niesamowite efekty - ciasto naprawdę szybciej rośnie.
Zaczyn:
55g mąka pszenna chlebowa
70g woda
10g dojrzały zakwas
Zaczyn przygotować na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Odstawić przykryty folią spożywczą. Nie dziwić się, że jest TAK płynny ;)
Ziarno:
80g ulubionych ziaren (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane)
100g wody
Ziarno zalać wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić do moczenia po wymieszaniu zaczynu.
Chleb:
170g mąka pszenna chlebowa
225g mąka pszenna razowa
175 g woda
10g sól
3g drożdże suche
15g miód
cały zaczyn
namoczone ziarno wraz z wodą (jeśli się nie wchłonęła)
Włożyć wszystkie składniki do miski i mieszać 3 minuty na pierwszej prędkości (Hamelman zawsze podaje czas mieszania dla mieszarek spiralnych, ja go traktuję jako czas dla planetarnych i tak też tu podaję). Sprawdzić czy ciasto jest średnio luźne, jeśli jest za gęste - dodać odrobinę wody. Włączyć drugą prędkość i mieszać 3-4 minuty.
Odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Jeśli chleb rośnie 2 godziny - należy go złożyć po godzinie (ja tak zrobiłam). Po tym czasie uformować bochenek (u mnie jak zwykle foremka, ale ciasto ma super konsystencję do formowania). Odstawić chleb do wyrastania na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni. Tuż przed włożeniem chleba - spryskać ścianki wodą. Piec 40-45 minut.
Chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu, najlepiej po kilku godzinach.
Wymieszany zaczyn (baaardzo płynny i dziwny, dwa razy go robiłam, bo za mi się wydawało, że coś nie wyszło ;))
Wymieszane składniki
Ciasto po pierwszym wyrastaniu
Tutaj złożone
Ciasto po drugim wyrastaniu
Przełożone do foremki - po ostatecznym wyrastaniu, tuż przed włożeniem do piekarnika
Prosto z piekarnika :)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/08/chleb-pszenny-razowy-wieloziarnisty.html