Wykonanie
Fascynują mnie
chleby na zakwasie. Wyrastają dłużej niż
drożdżowe ale smak jest wspaniały. I to poczucie, że jem coś zdrowego jest bardzo cenne. Moje zakwasowe trochę jeszcze odbiegają od ideału ale nawet jeśli z wyglądu jest coś nie tak na smak nie ma to wpływu.
ŹródłoSkładniki na zaczyn zakwasowy:70g
mąki pszennej razowej70g ciepłej
wody1 pełna łyżka zakwasu żytniegoWykonanie:Zakwas wymieszać dokładnie z
wodą i dodać
mąkę. Ponownie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12h w chłodnym miejscu (20C).Składniki na ciasto właściwe:350g
mąki pszennej chlebowej (typ 650)150g
mąki pszennej razowej (typ 2000)200g ciepłej
wodycały zaczyn (140g)1/2 łyżki
soli1 łyżka gryczanego
mioduW misce robota wymieszać zaczyn,
wodę,
sól i
miód. Dodać
mąki i wyrobiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie ciasto złożyć dwa
razy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką. Przykryć ściereczką i folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć
chleb, spryskać go
wodą i piec około 35 - 40 minut. Kiedy
chleb zacznie się rumienić, uchylić na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.Smacznego:)