Wykonanie
Pieke go od roku,i prawie zawsze tak jak trzeba...to znaczy wedlug przepisu Tatter .Czasami jednak sie zdarza,ze nie mam pod reka
razowej maki zytniej no i wtedy musze ten przepis troche odmienic(zeby nie napisac oszukac:))Dzisiaj przepis na taki troszke oszukany ale rownie smaczny Tatterowiec.Polecam:)Skladniki:400 g zakwasu zytniego150 ml
wody(
moze byc mniej lub wiecej,w zaleznosci od tego jak gesty mamy zakwas)300 g
maki pszennej chlebowej100 g
maki pszennej razowej1-1,5 lyzki
soli1/4 lyzeczki
mioduZakwas wymieszac z
makami,
woda,
sola i
miodem.Ciasto powinno byc dosc luzne.Naczynie z
ciastem przykryc lniana sciereczka i odstawic do wyrosniecia na ok 1 godzinke.Po tym czasie przemieszac ciasto raz jeszcze.Podluzna foremke wysmarowac
maslem,
spod oraz boki foremki obsypac platkami owsianymi i przelozyc ciasto.Wierzch posmarowac cieniutka warstwa
oliwy i posypac platkami owsianymi.Przykryc sciereczka i odstawic do ponownego wyrosniecia.U mnie trwa to ok 1-1,5 godziny(w zaleznosci od temperatury panujacej w pomieszczeniu).Gdy caisto ladnie wyrosnie wstawic foremke do zimnego piekarnika.Wlaczyc tem. 200 stopni C i piec przez ok.1 godzine(po tym czasie zawsze wyciagam
chleb z foremki i dopiekam jeszcze bez niej).
Chleb jest przepyszny.