ßßß Cookit - przepis na Uwielbiam Tatterowca.

Uwielbiam Tatterowca.

nazwa

Wykonanie

Pieke go od roku,i prawie zawsze tak jak trzeba...to znaczy wedlug przepisu Tatter .Czasami jednak sie zdarza,ze nie mam pod reka razowej maki zytniej no i wtedy musze ten przepis troche odmienic(zeby nie napisac oszukac:))Dzisiaj przepis na taki troszke oszukany ale rownie smaczny Tatterowiec.
Polecam:)
Skladniki:
400 g zakwasu zytniego
150 ml wody(moze byc mniej lub wiecej,w zaleznosci od tego jak gesty mamy zakwas)
300 g maki pszennej chlebowej
100 g maki pszennej razowej
1-1,5 lyzki soli
1/4 lyzeczki miodu
Zakwas wymieszac z makami,woda, sola i miodem.Ciasto powinno byc dosc luzne.Naczynie z ciastem przykryc lniana sciereczka i odstawic do wyrosniecia na ok 1 godzinke.Po tym czasie przemieszac ciasto raz jeszcze.Podluzna foremke wysmarowac maslem,spod oraz boki foremki obsypac platkami owsianymi i przelozyc ciasto.Wierzch posmarowac cieniutka warstwa oliwy i posypac platkami owsianymi.Przykryc sciereczka i odstawic do ponownego wyrosniecia.U mnie trwa to ok 1-1,5 godziny(w zaleznosci od temperatury panujacej w pomieszczeniu).Gdy caisto ladnie wyrosnie wstawic foremke do zimnego piekarnika.Wlaczyc tem. 200 stopni C i piec przez ok.1 godzine(po tym czasie zawsze wyciagam chleb z foremki i dopiekam jeszcze bez niej).Chleb jest przepyszny.
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2011/09/tatterowiec-troche-odmieniony.html