ßßß
Składniki na zaczyn zakwasowy:70g mąki pszennej razowej70g ciepłej wody1 pełna łyżka zakwasu żytniegoWykonanie:Zakwas mieszamy dokładnie z wodą i dodajemy mąkę.Ponownie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (20C).Składniki na ciasto właściwe:350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)150g mąki pszennej razowej (typ 2000)200g ciepłej wodycały zaczyn (140g)1/2 łyżki soli1 łyżka gryczanego mioduWykonanie:W misce robota mieszamy zaczyn, wodę, sól i miód. Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie ciasto składamy dwa razy.Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby odgazować. Formujemy bochenek i przekładamy do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką. Przykrywamy ściereczką i folią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik (najlepiej z kamieniem) nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy chleb, spryskujemy go wodą i pieczemy około 35 - 40 minut. Kiedy chleb zacznie się rumienić, uchylamy na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.