ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Ten chleb piekłam jeszcze w sierpniu. Pojechał ze mną na Piknik Smakoszy. Na pikniku została zjedzona połowa, resztą zajęliśmy się już w domu. Przepis jest modyfikacją przepisu Hamelman'a, której dokonała Ewelina .
Składniki na zaczyn zakwasowy:
70g mąki pszennej razowej
70g ciepłej wody
1 pełna łyżka zakwasu żytniego
Wykonanie:
Zakwas mieszamy dokładnie z wodą i dodajemy mąkę.
Ponownie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (20C).
Składniki na ciasto właściwe:
350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
200g ciepłej wody
cały zaczyn (140g)
1/2 łyżki soli
1 łyżka gryczanego miodu
Wykonanie:
W misce robota mieszamy zaczyn, wodę, sól i miód. Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie ciasto składamy dwa razy.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby odgazować. Formujemy bochenek i przekładamy do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką. Przykrywamy ściereczką i folią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik (najlepiej z kamieniem) nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy chleb, spryskujemy go wodą i pieczemy około 35 - 40 minut. Kiedy chleb zacznie się rumienić, uchylamy na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Chleb-pszenny-na-zakwasie.html