Wykonanie
Ten
chleb piekłam jeszcze w sierpniu. Pojechał ze mną na Piknik Smakoszy. Na pikniku została zjedzona połowa, resztą zajęliśmy się już w domu. Przepis jest modyfikacją przepisu Hamelman'a, której dokonała Ewelina .
Składniki na zaczyn zakwasowy:70g
mąki pszennej razowej70g ciepłej
wody1 pełna łyżka zakwasu żytniegoWykonanie:Zakwas mieszamy dokładnie z
wodą i dodajemy
mąkę.Ponownie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (20C).Składniki na ciasto właściwe:350g
mąki pszennej chlebowej (typ 650)150g
mąki pszennej razowej (typ 2000)200g ciepłej
wodycały zaczyn (140g)1/2 łyżki
soli1 łyżka gryczanego
mioduWykonanie:W misce robota mieszamy zaczyn,
wodę,
sól i
miód. Dodajemy
mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie ciasto składamy dwa
razy.Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby odgazować. Formujemy bochenek i przekładamy do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką. Przykrywamy ściereczką i folią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik (najlepiej z kamieniem) nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy
chleb, spryskujemy go
wodą i pieczemy około 35 - 40 minut. Kiedy
chleb zacznie się rumienić, uchylamy na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.