ßßß
Wspaniały chleb na zakwasie z dodatkiem dyniowego puree, któremu zawdzięcza swój niesamowity kolor miąższu. Z cudowni e chrupiącą skórką i miękkim dziurkowanym wnętrzem. Użyłam mocno pomarańczowego puree z dyni Hokkaido, choć chleb uda się z każdym rodzajem dyni. Dyni.. nie czuć w smaku, ale nie byłam tym faktem rozczarowana, zależało mi na uzyskaniu cudownie słonecznego bochenka :).Przed pieczeniem należy rozgrzać kamień do chleba lub garnek żeliwny przez minimum 30 minut w 250ºC. Użyłam garnka żeliwnego o górnych wymiarach wewnętrznych 29,5 cm x 22 cm.Składniki na zaczyn:20 g aktywnego zakwasu żytniego60 g wody30 g mąki pszennej chlebowej30 g mąki pszennej razowej chlebowejWszystkie składniki umieścić w miseczce, dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 - 12 godzin. Zaczyn przez noc powinien wyrosnąć, a odrobina zaczynu umieszczona w kubku ciepłej wody będzie unosiła się przy powierzchni wody.Składniki na ciast właściwe:120 g zaczynu z dnia poprzedniego350 g mąki pszennej chlebowej150 g mąki pszennej razowej chlebowej300 g wody150 g puree z dyni12 g soliWszystkie składniki na ciasto właściwe, poza solą, wymieszać. Przykryć szczelnie i pozostawić na 20 - 60 minut w temperaturze pokojowej. Po tym etapie posypać solą i miksować (lub dobrze wymieszać) ciasto przez 2 minuty. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 2,5 godziny, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto złożyć trzykrotnie.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć w koszu do wyrastania (oprószonym mieszanką skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej pół na pół), przykryć folią spożywczą (lub włożyć do reklamówki i zawiązać, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie) i zostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (można również zostawić w lodówce na nocne wyrastanie).Piec w temperaturze 235ºC na kamieniu do pieczenia lub w garnku żeliwnym przez 40 minut, z parą wodną. Jeśli pieczony jest w garnku żeliwnym - na 15 - 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć z garnka pokrywkę. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bakers and Best, przepis zmodyfikowany.