ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny, na cieście trzykrotnie zakwaszanym

Chleb pszenny, na cieście trzykrotnie zakwaszanym

nazwa

Wykonanie

Składniki: na ciasto trzykrotnie zakwaszane:
80g mąki pszennej chlebowej *
2 łyżki zakwasu
letnia woda *
* potrzebna trzykrotność tej porcji
Mieszamy dwie łyżki zakwasu z 80dag mąki pszennej chlebowej i wodą, w takiej ilości, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykrytą miskę na około 12 - 14 godzin. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, aby ciasto było takiej samej konsystencji jak poprzednio. Przykrywamy i odstawiamy na 8 -10 godzin. Ostatni raz dodajemy mąkę i odstawiamy ciasto na 4 - 6 godzin.
ciasto chlebowe:
200g ciasta zakwaszonego trzykrotnie
150g mąki pszennej razowej
200g mąki pszennej chlebowej
160g wody o temperaturze pokojowej
8g soli
10g cukru
Przygotowanie:
Ciasto zakwaszane wymieszać z wodą, dodać mąkę, sól i cukier. Wyrobić gładkie, dosyć rzadkie ciasto (powinno mieć konsystencję dużo luźniejsze niż na makaron). Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, spłaszczyć dlońmi i złożyć na pół. Następnie znów spłaszczyć i także złożyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 C, włożyć ciasto uformowane w bochenek. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec do zarumienienia skórki (ok 20 minut).
Można chleb i piekarnik spryskać wodą lub ustawić w nim naczynie z odrobiną wody na dnie. Zapobiegnie to zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/chleb-pszenny-na-ciescie-trzykrotnie.html