Wykonanie
Składniki: na ciasto trzykrotnie zakwaszane:80g
mąki pszennej chlebowej *2 łyżki zakwasuletnia
woda ** potrzebna trzykrotność tej porcjiMieszamy dwie łyżki zakwasu z 80dag
mąki pszennej chlebowej i
wodą, w takiej ilości, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej
śmietany. Odstawiamy przykrytą miskę na około 12 - 14 godzin. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję
mąki i
wody, aby ciasto było takiej samej konsystencji jak poprzednio. Przykrywamy i odstawiamy na 8 -10 godzin. Ostatni raz dodajemy
mąkę i odstawiamy ciasto na 4 - 6 godzin.ciasto
chlebowe:200g ciasta zakwaszonego trzykrotnie150g
mąki pszennej razowej200g
mąki pszennej chlebowej160g
wody o temperaturze pokojowej8g
soli10g
cukruPrzygotowanie:Ciasto zakwaszane wymieszać z
wodą, dodać
mąkę,
sól i
cukier. Wyrobić gładkie, dosyć rzadkie ciasto (powinno
mieć konsystencję dużo luźniejsze niż na
makaron). Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, spłaszczyć dlońmi i złożyć na pół. Następnie znów spłaszczyć i także złożyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.Piekarnik rozgrzać do 240 C, włożyć ciasto uformowane w bochenek. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec do zarumienienia skórki (ok 20 minut).Można
chleb i piekarnik spryskać
wodą lub ustawić w nim naczynie z odrobiną
wody na dnie. Zapobiegnie to zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki.Smacznego :)