Wykonanie
To taka nasza wariacja na temat
chleba z Vermont, czyli jednego z
chlebów z chlebowej biblii Hemelmana. Autor przedstawia tam dwie wersje
chleba z Vermont. Są one pieczone na zakwasie pszennym. Zrobiliśmy obie wersje, ale ciekawość kazała nam zrobić je jeszcze raz, tym razem na zakwasie żytnim. Bo nawet tak z pozoru mało istotna zmiana znacząco wpływa na smak, wygląd i konsystencję
chleba. Okazało się, że na zakwasie żytnim jest inny, ale również niezwykle smaczny. Dlatego właśnie dzielimy się z
Wami naszymi przemyśleniami.Zaczyn:140 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)170 ml
wody30 g aktywnego zakwasu żytniegoCiasto właściwe:cały zaczyn680 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)90 g
mąki pszennej razowej420 ml
wody20 g
soliZakwas musi być aktywny czyli dokarmiony około 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu.Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą w misce, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin.Następnie robimy ciasto właściwe.Wkładamy do misy robota kuchennego wszystkie składniki oprócz
soli. Mieszamy na pierwszej prędkości kilka chwil, tylko do połączenia się składników w postrzępioną masę. Misę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na ok. 60 minut. Po tym czasie powierzchnię ciasta posypujemy
solą i mieszamy na drugiej prędkości przez 2 minuty.Zostawiamy cisto do wyrastania na 2,5 godziny. W trakcie tego wyrastania ciasto należy dwukrotnie składać, raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze
spodu na górę.Po upływie 2 , 5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 , 5 godziny.Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z
wodą (1-2 szklanki
wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na niej bochenki. Posypujemy
mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut.Naczynie z
wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary.Smacznego!