ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a

Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a

nazwa

Wykonanie

Tym razem chleb pszenny razowy. Nie potrafię powiedzieć, który z chlebów ostatnio przeze mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne!
składniki
zaczyn
140 g mąki pszenna razowa
140 g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)
ciasto właściwe
320 g mąki pszennej razowa
450 g mąki pszennej chlebowej
490 g wody
20 g soli
270 g zaczynu
przygotowanie
zaczyn
Przygotować na 12 - 14 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej
ciasto właściwe
Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 2 - 2,5 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.
Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C lub 18 godzin w temp. 5,55,5 st.C. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .
Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!
Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st C
Wpis dołączam do styczniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/01/chleb-pszenny-razowy-na-zakwasie.html