Wykonanie
Tym razem
chleb pszenny razowy. Nie potrafię powiedzieć, który z
chlebów ostatnio przeze mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne!
składnikizaczyn140 g
mąki pszenna razowa140 g
wody2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g
mąki pszennej razowa450 g
mąki pszennej chlebowej490 g
wody20 g
soli270 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 14 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 2 - 2,5 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa
chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż
chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C lub 18 godzin w temp. 5,55,5 st.C. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st CWpis dołączam do styczniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba