Wykonanie
C
hleb p szenny z dodatkiem
mąki pszennej razowej. Jak większość
chlebów które do tej
pory upiekłam wg przepisów J. Hamelman'a - świetny. Przepis z książki "
Chleb", autor Jeffrey Hamelman.
składnikizaczyn140 g
mąki chlebowej pszennej170 g
wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe680 g
mąki pszennej chlebowa90 g
mąki pszenna razowej420 g
wody20 g
soli300g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz
soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać
solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. W zależności od siły ciasta złożyć raz po 75 minutach,lub 2x - po 50 i 100 minutach. Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa
chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż
chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi : Do ciasta dodałam sporo
kminku który bardzo lubięWpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba