ßßß Cookit - przepis na Ciemny chleb na zakwasie z kminkiem i siemnieniem lnianym

Ciemny chleb na zakwasie z kminkiem i siemnieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny chleb z kminkiem i siemieniem lnianyn.
Robię go zawsze wtedy gdy zostanie mi ok. 200 g zakwasu no i oczywiście gdy mam pod ręką kminek i siemię lniane.
Chleb jest bezproblemowy,świetnie się kroi,smakuje wspaniale.
Składniki:
200 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki chlebowej
100 g mąki orkiszowej razowej
2 lyżki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
1 łyżka soli
2 płaskie łyżki siemienia lnianego
1 płaska łyżka kminku
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w szklanej misce.Pozostawić do wyrośnięcia,miskę przykryć lnianą ściereczką.Wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką.Keksówkę wysmarować masłem,dno i boki posypać płatkami owsianymi.Do keksówki przełożyć ciasto chlebowe,przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wlożyć do zimnego piekarnika,ustawić temperaturę 200 C i piec przez ok 1 godzinę.Studzić na kratce.Smacznego:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2012/01/ciemny-chleb-na-zakwasie-z-kminkiem-i.html