Wykonanie
Bardzo smaczny
chleb z
kminkiem i siemieniem lnianyn.Robię go zawsze wtedy gdy zostanie mi ok. 200 g zakwasu no i oczywiście gdy mam pod ręką
kminek i
siemię lniane.
Chleb jest bezproblemowy,świetnie się kroi,smakuje wspaniale.Składniki:200 g aktywnego zakwasu żytniego200 g
mąki chlebowej100 g
mąki orkiszowej razowej2 lyżki
mąki pszennej razowej1 szklanka
wody1 łyżka
soli2 płaskie łyżki
siemienia lnianego1 płaska łyżka
kminkuWszystkie składniki wymieszać ze sobą w szklanej misce.Pozostawić do wyrośnięcia,miskę przykryć lnianą ściereczką.Wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką.Keksówkę wysmarować
masłem,dno i boki posypać
płatkami owsianymi.Do keksówki przełożyć ciasto
chlebowe,przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wlożyć do zimnego piekarnika,ustawić temperaturę 200 C i piec przez ok 1 godzinę.Studzić na kratce.Smacznego:)