Wykonanie
To
chleb na zakwasie zupełnie
śniadaniowy. Jego smak jest neutralny, pasuje za równo do słodkich jak i słonych dodatków. Ma chrupiącą skórkę i jest zrobiony ze zwykłej
mąki pszennej chlebowej.
Składniki:150g ciasta zakwaszonego trzykrotnie (którego opis wykonania znajdziecie tutaj)300g
mąki pszennej chlebowej150g
wody (ciepłej)2 łyżeczki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Ok 200g
mąki zalać
wodą i odstawić na pół godziny. Dodać ciasto zakwaszane trzykrotnie,
sól,
cukier i resztę
mąki. Zagnieść ciasto (powinno być luźne, jeśli jednak jest za rzadkie, należy dodać
mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę lub stolnicę, obsypać
mąką i spłaszczyć, aby odgazować pęcherzyki powietrza. Złożyć na pół i podzielić na dwie części. Uformować bochenki i odłożyć na kolejne pół godziny.Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Studzić na kratce, aby
chleby nie namiękły od
spodu.
Smacznego :)