ßßß
Składniki:150g ciasta zakwaszonego trzykrotnie (którego opis wykonania znajdziecie tutaj)300g mąki pszennej chlebowej150g wody (ciepłej)2 łyżeczki cukru1 i 1/2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Ok 200g mąki zalać wodą i odstawić na pół godziny. Dodać ciasto zakwaszane trzykrotnie, sól, cukier i resztę mąki. Zagnieść ciasto (powinno być luźne, jeśli jednak jest za rzadkie, należy dodać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę lub stolnicę, obsypać mąką i spłaszczyć, aby odgazować pęcherzyki powietrza. Złożyć na pół i podzielić na dwie części. Uformować bochenki i odłożyć na kolejne pół godziny.Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Studzić na kratce, aby chleby nie namiękły od spodu.
Smacznego :)