ßßß Cookit - przepis na Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

nazwa

Wykonanie

W przepisie jest łamane ziarno żyta i owies, ale, że nie miałam, to dałam dynię. Przez to nie moczyłam ziaren we wrzątku, ale w wodzie o temperaturze pokojowej. No i przy mieszkaniu nie trzeba było więcej wody dodawać.
Zaczyn:
115g mąka pszenna chlebowa
145g woda
25g aktywny zakwas
Zaczyn wymieszać na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem. Przykryć i ostawić.
Namoczone ziarno:
40g siemię lniane
35g słonecznik
75g pestki dyni
185g woda
5g sól
Ziarna z solą zalać wodą, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na taki sam czas jak zaczyn.
Ciasto właściwe:
225g mąka pszenna chlebowa
115g mąka pszenna razowa
120g woda
10g sól
3g drożdży suchych
całe namoczone ziarno
cały zaczyn
Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać 3 minuty na pierwszej prędkości. Potem 4 minuty na drugiej. Odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto raz złożyć.
Wyjąć ciasto z miski i uformować bochenek (u mnie foremka), Odstawić do wyrastania na godzinę. U mnie rósł półtorej, ale, że zimno było to nie wyrósł tyle ile powinien.
Piec 40-45 minut w 240 stopniach. Tuż przed pieczeniem spryskać ścianki piekarnika wodą. Studzić na kratce. Jest pyszny i dobrze się kroi nawet ciepły ;)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/09/chleb-piec-ziaren-na-zakwasie.html