Wykonanie
W przepisie jest łamane ziarno żyta i owies, ale, że nie miałam, to dałam
dynię. Przez to nie moczyłam ziaren we wrzątku, ale w wodzie o temperaturze pokojowej. No i przy mieszkaniu nie trzeba było więcej
wody dodawać.Zaczyn:115g
mąka pszenna chlebowa145g
woda25g aktywny zakwasZaczyn wymieszać na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem. Przykryć i ostawić.Namoczone ziarno:40g
siemię lniane35g
słonecznik75g
pestki dyni185g
woda5g
sólZiarna z
solą zalać
wodą, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na taki sam czas jak zaczyn.Ciasto właściwe:225g
mąka pszenna chlebowa115g
mąka pszenna razowa120g
woda10g
sól3g
drożdży suchychcałe namoczone ziarnocały zaczynWszystkie składniki włożyć do miski i mieszać 3 minuty na pierwszej prędkości.
Potem 4 minuty na drugiej. Odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto raz złożyć.Wyjąć ciasto z miski i uformować bochenek (u mnie foremka), Odstawić do wyrastania na godzinę. U mnie rósł półtorej, ale, że zimno było to nie wyrósł tyle ile powinien.Piec 40-45 minut w 240 stopniach. Tuż przed pieczeniem spryskać ścianki piekarnika
wodą. Studzić na kratce. Jest pyszny i dobrze się kroi nawet ciepły ;)