Wykonanie
Co mnie skusiło do upieczenia tego chleba? Określenie, że jest to 'mercedes wśród chlebów', hm.. takie
pieczywo z górnej półki. I dodatkowo namówiła mnie
Magda :-). Rzeczywiście,
chleb jest wyborny. Z mega chrupiącą skórką, elastycznym, pachnącym miąższem, regularnymi niedużymi dziurami. Prosty w przygotowaniu, jeśli mamy choć niewielkie doświadczenie w pieczeniu
chlebów na zakwasie. Przyjemny do wyrabiania - ciasto nie jest mocno kłopotliwe. Przepis pochodzi z forum CinCin . Bardzo polecam!Składniki na 1 duży bochenek.Biga:85 g
mąki pszennej (typ 550)20 g
mąki pszennej razowej60 g
wody0,2 g świeżych
drożdży (lub połowę mniej suszonych)0 , 2 g soliPoolish:105 g
mąki pszennej (typ 550)115 g
wody0,2 g świeżych
drożdży (lub połowę mniej suszonych)0 , 2 g soliMieszanina z zakwasem:170 g
mąki pszennej (typ 550)40 g
mąki pszennej razowej115 g
wody105 g aktywnego zakwasuCiasto właściwe:540 g
mąki pszennej chlebowej40 g
mąki pszennej razowej320 g
wody5 g świeżych
drożdży (lub połowę mniej suszonych)22 g
solibiga, poolish i mieszanina z zakwasem - całośćWieczorem dnia poprzedniego przygotować bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem (wszystkie składniki wymieszać i wyrobić w 3 osobnych naczyniach) i odstawić na 10 -12 godzin w temperaturze pokojowej (przykryte folią spożywczą, by nie wyschły).Kolejnego dnia
drożdże rozpuścić w 20 g
wody.
Mąki, rozpuszczone
drożdże, 230 g
wody i poolish dać do miski z robota kuchennego i zagniatać, aż składniki się połączą (ok. 3-4 minuty). Przykryć i odstawić na 30 min.Po autolizie, dodać bigę, mieszaninę z zakwasem,
sól i pozostałą
wodę; zagniatać 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. Po 20 i 40 minutach odgazować (zagnieść).Ciasto uformować w kulę i przełożyć do omączonego koszyka, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 i 1/2 godziny. Piekarnik z blachą (lub kamień) rozgrzać do temperatury 240ºC. Ciasto ostrożnie przełożyć na blachę, naciąć i natychmiast włożyć do piekarnika. Piec 20 minut z parą i zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Otworzyć na chwilę drzwiczki z piekarnika, żeby wypuścić parę i piec następne 10 minut.
Chleb wyciągnąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę na 230ºC i po 5 minutach ( gdy piekarnik jest już rozgrzany do tej temperatury) jeszcze raz włożyć
chleb i dopiekać 10 min.Wyjąć, ostudzić na kratce.Smacznego :)