Wykonanie
Jedzą go wszyscy.A to "biały", a to
razowy, chrupki, z ziarnami i bez.W poszukiwaniu idealnego
pieczywa (po przetestowaniu najbliższych piekarni) okazało się, że najlepiej będzie upiec własne.I to nie żart! Pieczenie własnego
chleba ma same zalety!
Po pierwsze. Wiesz co jesz. Sama komponujesz składniki. Masz pewność, że w Twoim
chlebie nie znajdziesz żadnych E ani środków barwiących.
Po drugie. N ie należy obawiać się wysokich kosztów. Okazuje się bowiem, że wcale nie trzeba inwestować kilku stówek w specjalistyczny sprzęt do pieczenia
chleba...wystarczy zwykła forma tzw. "keksówka", papier do pieczenia i piekarnik.Po trzecie. Pieczenie tego
chleba nie wymaga również brudzenia rąk, bowiem ciasto mieszamy łyżką.Po wtóre. Zabieganych, zapracowanych i zakręconych informuję, iż przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut!Składniki:250 g
mąki pszennej razowej typ 2000 (dostępna np. w Piotr i Paweł, Intermarche, Społem)250 g
mąki pszennej (zwykłej) typ 65030 g
drożdży700 ml ciepłej
wody100 g pestek dynipłaska łyżeczka
soliUwaga - zamiast pestek dyni możesz dodać dowolne ziarna, takie jak lubisz (np.
słonecznik,
sezam,
siemię lniane itp.) lub w ogóle ich nie dodawaćPrzygotowanie:Przegotuj
wodęDo dużej miski (moja jest kwadratowa i ma wymiary 25 x 25 cm) wsyp wszystkie suche składniki (
mąki,
sól,
pestki dyni). Wymieszaj.W kubku lub małej misce rozpuść i wymieszaj
drożdze z ok. 50 ml ciepłej
wody. Dodaj do miski z suchymi składnikami.Powoli dodawaj resztę ciepłej
wody i mieszaj łyżką ciasto. Nie wlewaj od razu całej
wody. Ja to robię zawsze trochę "na oko". Ciasto ma być plastyczne o konsystencji zbliżonej do budyniu.Wymieszane ciasto przykryj ręcznikiem do naczyń i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod pościel lub do łazienki) na ok. 1 , 5 - 2 h do wyrośnięcia.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto wymieszaj znowu łyżką. Nie przejmuj się tym, że opadnie. To naturalne.Przełóż ciasto do keksówki i przykryj ręcznikem do naczyń na ok. 2-3 min.Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 1h 15min. Piecz w temp. 180 stopni.
Smacznego!