ßßß
na podstawie przepisu z książki J.HamelmanaZaczyn:100 g mąki pszennej130 g wody20 g zakwasuSkładniki mieszać energicznie przez około 2 minuty, następnie przykryć
ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 12h.Po 12 godzinach dodać:480 g mąki pszennej160 g mąki pszennej razowej400 g wody100g orzechów*5 g świeżych drożdży20 g soliWszystkie składniki mieszać energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 2h w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na 2 części, ponownie wyrobić, przełożyć do keksówek, lub uformować bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania (najlepiej w koszykach) na 1 godzinę.Bochenki wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika**, piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać przez 20-30minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.*tym razem dodałam mieszankę orzechów laskowych i rodzynek, ale najbardziej lubię chleb z orzechami włoskimi.** na dno piekarnika należy wstawić pojemnik z gorącą wodą, aby zapewnić odpowiednią wilgotność w czasie pieczenia chleba
