ßßß
Składnikisłoik Koncentratu żuru2,5 l wody1 pętko (ok. 300 g ) dobrej wiejskiej kiełbasy4 ziela angielskie2 liście laurowe1 łyżka soli1/2 szklanki śmietanysok z 1/2 cytryny lub ocet2 łyżki chrzanu1 łyżka majeranku3 spore ziemniakiPrzygotowanie:Kiełbasę kroimy w ukośne cienkie plastry.Podsmażamy bez tłuszczu aż stanie się lekko złota.Zalewamy gorącą wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, 1/2 łyżki soli , liście i ziele, gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Dodajemy żur, rozmieszaną i osoloną śmietanę. Gotujemy 5 minut.Dodajemy sok z cytryny, chrzan i majeranek.Podajemy z gotowanym na twardo jajem. Udekorowne zieleniną.SmacznegoWięcej o tych produktach możecie poczytać na stronie producenta
Powiązane notki:Domowy zakwas na żur / żurek – WielkanocWielkanocna zupa chrzanowa / konkursSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychSernik waniliowy z polewą na WielkanocFlat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni