ßßß
Składniki:1,2 l wody5-6 sporych ziemniaków (około 600 g)świeżo mielony pieprzpieprz ziołowysól1 listek laurowy1 ziele angielskieszczypta majerankuszczypta mielonego kminku2 łyżki posiekanego koperku300 g łososia2 łyżki kwaśnej śmietanykilka kropel cytrynyZiemniaki pokrój w sporą kostkę. Wrzuć do gotującej wody, dodaj pieprz, pieprz ziołowy, sól, listek laurowy, ziele angielskie i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Łososia pokrój w dużą kostkę (zbyt małe kawałki rozpadną się w zupie). Dodaj do garnka razem z majerankiem, kminkiem i posiekanym koperkiem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty - ryba powinna być już gotowa.
W miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do garnka. Wciśnij kilka kropel cytryny. Jeśli trzeba to dopraw.
SMACZNEGO!

źródło: ze zmianami Kartoflanka z łososiem