ßßß
Składniki na 1 porcję:2 łyżki kaszy manny błyskawicznej2 łyżki otrąb pszennych1 1/2 szklanki płynu ( mleka lub wody u mnie pół na pół)1 gruszka japońska ( może być zwykła)1 łyżka rodzynek1 łyżka orzechów (4 sztuki po rozłupaniu)1 łyżka rodzynek1 łyżka siemienia lnianego40 g białego chudego sera2 łyżki jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Mannę wsypujemy do zimnego płynu, wtedy ładnie nam się rozpuści i nie utworzy grudek, dodajemy otręby( spora dawka błonnika ) i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zgęstnieje wlewamy do miseczki.Gruszkę kroimy w półplasterki, w kształcie półksiężyców, układamy na mannie, tworząc wolną przestrzeń na środku, na niej układamy ser, jogurt, bakalie i siemię.Podajemy ciepłe – sycące śniadanko lub zimne jako deser, np po obiedzie, wtedy można tą porcję podzielić na pół.Smacznegotak na dobrą sprawę możecie użyć do niego innych owoców, np jabłka, ale wtedy musicie ją szybko podać bo wiadomo jabłka ciemnieją ( chociaż można je wcześniej namoczyć w wodzie z kwaskiem lub sokiem cytrynowym). Czy ktoś tak jak ja pamięta dziadkową mannę z sokiem z malin ? Oj, zrobiło się sentymentalnie
Powiązane notki:Słodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i beząVegan kluski, jak u babci czyli lane na mlekuPraktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie