Wykonanie
Będąc dosłownie 12 godzin na Mazurach zdążyłam zaopatrzyć się w
owoce brusznicy i
żurawiny. Mazurskie lasy są bardzo bogate w te smakołyki. Jedno z moich "Potworzastych" uznaje jako dodatek do
mięs tylko 2 rzeczy surówkę z
marchwi ( proporcje jedna
marchewka pół
jabłka kubek
śmietany i 3 łyżki
cukru ;-) oraz właśnie
żurawinę i brusznicę.Dzisiaj zatem przygotowałam dla Was przepis na
Borówkę brusznicę z
gruszką do
mięs. Szkoły są dwie jedni mówią przemrozić przed przygotowaniem inni tego nie robią. Ja nie mroziłam.
1 litr
owoców brusznicy2
gruszki40 dkg
cukru2 łyżki
wodyBrusznicę przelewamy na sicie wrzącą
wodą.
Gruszki obieramy pozbawiamy pestek, kroimy na grubą kostkę. Zasypujemy połową
cukru i przesmażamy na małym ogniu ok 10 minut. Brusznicę wsypujemy do garnka dodajemy 2 łyżki
wody i resztę
cukru. Smażymy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Na koniec dodajemy
gruszki i podsmażamy jeszcze ok 10 min. Gorącą masę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.* czas smażenia należy kontrolować w zależności od stopnia dojrzałości
owoców, w gotowym
przetworze powinny być wyczuwalne całe
owoce brusznicy i kawałki
gruszek.