ßßß
pikle jako dodatek do obiaduSkładniki:3 kg ogórkówzalewa:4 szklanki wody1 szklanka octu1 szklanka cukru3 łyżki soli180 g słoik musztardy delikatesowej lub stołowejprzyprawy:pieprz ziarnisty i zwykłyziele angielskieliście lauroweczosnek w ząbkachkoper ziarnisty ( można w całości zastąpić gorczycą )gorczyca*Przygotowanie:Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.Z podanych składników zagotować zalewę dodać do niej wg upodobań mielonego pieprzu,kilka ząbków czosnku, ziarna ziela, liści laurowych kopru, gorczycy i kolendry.Do każdego słoika pakować ciasno ogórki wrzucać po pokrojonym ząbku czosnku, 2 liście, 1/2 – 1 łyżeczki ziaren * ( oznaczyłam je gwiazdką) oraz po 3 – 4 ziarna ziela i pieprzu, na słoik 600-700 ml. zalewać gorącą zalewą, zakręcać, stawiać do góry dnem lub pasteryzować dla pewności ok 15 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.Około miesiąca po przygotowaniu, są już gotowe i nabierają koloru musztardy, a aromaty przypraw są wyraźnie wyczuwalne.Rady:Jeśli braknie zalewy można jej przygotować więcej, zależy to od tego jak ułożymy ogórki w słoikach.Trzymajmy się jednak proporcji zalewy – można jej dorobić z połowy proporcji.
Powiązane notki:Marynowana papryka najlepsza receptura