ßßß
Składniki:4 kg małych ogorkówkoperczosnekziele angielskieliście lauroweZalewa:1 litr wody3/4 szklanki octu 10 %2 płaskie łyżki soli250 ml cukru5 łyżek musztardy (u mnie krem z gorczycy)Wykonanie: Wodę, ocet, sól i cukier zagotować, przestudzić zalewę i dodać 5 łyżek musztardy, dokładnie roztrzepać.Do słoika: Ogórki wymyć, odciąć "dupki" i obrać je ze skórki, następnie ogórki porozcinać na pół (wzdłuż). Gdy ogórki są duże należy je przeciąć na 4 części. Na dno każdego słoika włożyć koper a następnie ściśle układać ogórki. Kolejno do każdego słoika włożyć po główce czosnku, 3 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Słoiki zalać wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcić. Następnie słoiki gotować przez 3-5 minut.Z 4 kg ogórków wyszło mi 11 litrowych słoików. 3 litry zalewy wystarczą na 12 litrowych słoików.