ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory

Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory

Wykonanie

12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×
Uwielbiam truskawki! Szkoda , że sezon na te owoce trwa tak krótko, ja mogłabym jej jeść codziennie w każdej formie, musu, soku, koktajlu , dżemu , ciasta, lodów, kremu, w galaretce, w serniku , ufff etc. Możliwości jest na prawdę nieskończenie wiele – ostatnio jadłam go z młodym szpinakiem i balsamico, klasyczne pyszne połączenie. Dziś zdradzę Wam sekret na najlepszy niskosłodzony dżem truskawkowy, gęsty, o wyraźnym smaku, spróbujcie a na pewno robienie domowych przetworów stanie się Waszą domową tradycją – moja Druga Połówka rwie się do tego, chętnie obiera rabarbar i zagląda do garów, a nawet zakręca słoiki – wiadomo – męska ręka. Z przetwórstwa można zrobić świetną rodzinną zabawę, a później zajadać ze smakiem jej efekty.
Składniki:
4 kg truskawek
700 g cukru
1 cytryna
2 op. ( 80 g ) żelfixu 3:1 (pektyna amidowa )
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odszczypułkować.
Większe sztuki pokroić ( ja wkładałam cały nóż pionowo do garnka i kroiłam je masowo ).
Zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok – około godziny jeśli jest gorąco 3 jeśli temperatura jest umiarkowana.
Sok można zlać ( zostawiając 1/3 całości ) i zapasteryzować w słoikach lub butelkach. ( około 20-30 minut od zagotowania)
Po czym gotować na wolnym ogniu do odparowania syropu około 2 godzin.
Po tym czasie, część truskawek zmiksować ( jeśli się nie rozpadły podczas gotowania ).
Wlać sok z cytryny, wsypać pektynę, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
Przelewać do suchych, czystych słoików, najlepiej podgrzanych, zakręcać i odstawiać do góry dnem, do wystudzenia.
Tak przygotowany dżem może stać dość długo. Co więcej pektyna zapobiega psuciu się przetworów. Miejcie na uwadze też to, że truskawki mają dużo soku więc ich ilość znacznie się zmniejszy podczas gotowania. Smacznego!
Powiązane notki:
Placek mocno truskawkowy
Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią
Dżem z cukinii o smaku pomarańczowym
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/21/dzem-truskawkowy-przepis-na-najlepsze-przetwory