Wykonanie
12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×Uwielbiam
truskawki! Szkoda , że sezon na te
owoce trwa tak krótko, ja mogłabym jej jeść codziennie w każdej formie, musu, soku, koktajlu ,
dżemu , ciasta,
lodów, kremu, w
galaretce, w serniku , ufff etc. Możliwości jest na prawdę nieskończenie wiele – ostatnio
jadłam go z młodym
szpinakiem i balsamico, klasyczne pyszne połączenie. Dziś zdradzę Wam sekret na najlepszy
niskosłodzony dżem truskawkowy, gęsty, o wyraźnym smaku, spróbujcie a na pewno robienie domowych
przetworów stanie się Waszą domową tradycją – moja Druga Połówka rwie się do tego, chętnie obiera
rabarbar i zagląda do garów, a nawet zakręca słoiki – wiadomo – męska ręka. Z przetwórstwa można zrobić świetną rodzinną zabawę, a później zajadać ze smakiem jej efekty.
Składniki:4 kg
truskawek700 g
cukru1
cytryna2 op. ( 80 g ) żelfixu 3:1 (pektyna amidowa )Przygotowanie:
Truskawki umyć, odszczypułkować.Większe sztuki pokroić ( ja wkładałam cały nóż pionowo do garnka i kroiłam je masowo ).Zasypać
cukrem i odstawić aż puszczą sok – około godziny jeśli jest gorąco 3 jeśli temperatura jest umiarkowana.Sok można zlać ( zostawiając 1/3 całości ) i zapasteryzować w słoikach lub butelkach. ( około 20-30 minut od zagotowania)Po czym gotować na wolnym ogniu do odparowania
syropu około 2 godzin.Po tym czasie, część
truskawek zmiksować ( jeśli się nie rozpadły podczas gotowania ).Wlać
sok z cytryny, wsypać pektynę, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.Przelewać do suchych, czystych słoików, najlepiej podgrzanych, zakręcać i odstawiać do góry dnem, do wystudzenia.Tak przygotowany
dżem może stać dość długo. Co więcej pektyna zapobiega psuciu się
przetworów.
Miejcie na uwadze też to, że
truskawki mają dużo soku więc ich ilość znacznie się zmniejszy podczas gotowania. Smacznego!
Powiązane notki:Placek mocno
truskawkowyDżem z dyni i
brzoskwiń oraz
ciasto drożdżowe z
dyniąDżem z
cukinii o smaku
pomarańczowymCzekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoKonfitura z
płatków róż –
płatki róży smażone w cukrze