Wykonanie

Składniki :ok. 2 kg dyni drobno pokrojonejokoło 3/4 szklanki
cukru, ale można mniej, zależy od słodkości dynisok z 1
cytrynyok. 1/3 szklanki
wody
Przygotowanie :
Dynię obrać ze skóry, pokroić w dość drobną kostkęDo garnka z grubym dnem wsypać
dynię, wlać około 1/3 szklanki
wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu prawie do rozgotowania
owoców, często mieszać drewnianą łyżką ( u mnie trwało to ok. 20 min.)Gdy
dynia prawie się rozleci dodajemy
cukier i
sok z cytryny, mieszamy i gotujemy teraz bez przykrycia, ok. 60 min. ( często mieszać, bo masa robi się coraz gęściejsza)Do umytych słoików przekładamy gęsty
dżem, zakrywamy dekielkami i następnie pasteryzujemy ok. 20 min.
Dynie smażymy w garnku z grubym dnem. Jeśli nie mamy takiego garnka to można wykorzystać np. garnek ciśnieniowy, takie garnki mają grube dno, ale oczywiście nie używamy pokrywki :)

O niebo lepszy od gotowych
dżemów, powideł czy
konfitur:)

Używałam
dynię o dość cienkim, ale apetycznym miąższu.Podczas gotowania nie miała w sobie dużo
wody.