ßßß Cookit - przepis na Dżem z dyni

Dżem z dyni

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ok. 2 kg dyni drobno pokrojonej
około 3/4 szklanki cukru, ale można mniej, zależy od słodkości dyni
sok z 1 cytryny
ok. 1/3 szklanki wody
Przygotowanie :
Dynię obrać ze skóry, pokroić w dość drobną kostkę
Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, wlać około 1/3 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu prawie do rozgotowania owoców, często mieszać drewnianą łyżką ( u mnie trwało to ok. 20 min.)
Gdy dynia prawie się rozleci dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy teraz bez przykrycia, ok. 60 min. ( często mieszać, bo masa robi się coraz gęściejsza)
Do umytych słoików przekładamy gęsty dżem, zakrywamy dekielkami i następnie pasteryzujemy ok. 20 min.
Dynie smażymy w garnku z grubym dnem. Jeśli nie mamy takiego garnka to można wykorzystać np. garnek ciśnieniowy, takie garnki mają grube dno, ale oczywiście nie używamy pokrywki :)
O niebo lepszy od gotowych dżemów, powideł czy konfitur:)
Używałam dynię o dość cienkim, ale apetycznym miąższu.
Podczas gotowania nie miała w sobie dużo wody.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2018/01/dzem-z-dyni.html