ßßß Cookit - przepis na Konfitura z całych pomarańczy

Konfitura z całych pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Pomarańcze są bardzo wdzięcznym materiałem na dżem czy konfitury a ja wykorzystałam właściwie całe owoce, razem ze skórkami.
Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku.
A kiedy jecie świeże pomarańcze to skórek nie wyrzucajcie ! Łatwo można zrobić z nich dodatek potrzebny przy wielu wypiekach - zobacz jak powstaje Skórka smażona do ciast i deserów
czas przygotowania : ok. 12 godzin
składniki :
ok. 1500 g pomarańczy
1 duża cytryna
1 kg cukru
1 szkl. wody
sposób przygotowania : owoce dokładnie wyszorowałam pod bieżącą wodą - używam do tego szczoteczki, którą kupiłam jakiś czas temu i wykorzystuję właśnie do cytrusów. W garnku zagotowałam wodę i do wrzątku wrzuciłam owoce - gotowałam 3 minuty a po tym czasie wyjęłam i ostudziłam. To mycie i obgotowanie pozwolił mi pozbyć sie substancji konserwujących ze skórki, przynajmniej większości z nich.
Pomarańcze poprzekrawałam na ćwiartki a następnie przy pomocy ostrego noża odcięłam miąższ od skórki. Miąższ pokroiłam w kostkę i razem z wyciekającym sokiem umieszczałam stopniowo w garnku. Jeśli natraficie na pestki to trzeba je wyrzucić - w mnie nie było ani jednej.
Ze skórek ścięłam nieco białej, wewnętrznej skórki. Moje owoce miały cienką skórę, z cienką warstwą albedo i nie wycinałam jej zupełnie bo lubię nutę goryczki jaką potem ta część daje w przetworach. Jeśli goryczka Wam przeszkadza to oczyśćcie skórki dokładnie. Po oczyszczeniu skórki pokroiłam w cieniutkie paseczki i dołożyłam do miąższu. Z cytryny otarłam skórkę i wycisnęłam sok, dodałam do pomarańczy.
Do garnka z owocami wlałam 1 szkl. wody i całość gotowałam 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dosypałam cukier i już bez przykrycia, na malutkim ogniu, gotowałam konfitury przez godzinę. Następnie zdjęłam garnek z ognia i zostawiłam do zupełnego wystudzenia, na noc. Następnego dnia znów podgrzałam i smażyłam powolutku ok. 3 godzin aż konfitury zgęstniały a kawałki owoców zaczęły się rozpadać.
Gorące konfitury przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem żeby wystygły w takiej pozycji.
Z tej ilości składników wyszło mi 5 słoików o poj. 0 , 33 l
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/konfitura-z-caych-pomaranczy.html