ßßß
Podczas pisania tego postu zastanawiam się nad tym, czy nazwa 'marmolada' jest tu odpowiednia... Według Wikipedii marmolada powstaje z przetartych owoców. Hm... więc zmieniłam na konfiturę. A może dżem? Na pewno z biegiem czasu lepiej będę operować 'przetworowym' słownictwem ;-). Oczywiście, do naszych domowych przetworów nie używamy cukru żelującego. Konfitury otrzymujemy przez długie gotowanie owoców z cukrem, co wymaga tylko odrobiny cierpliwości i dobrego, nieprzywierającego garnka.Konfitura powstała z cienko pokrojonych plasterków cytryny* (najlepiej wybierać te z cienką skórką) oraz zmiksowanych owoców kiwi. Owoce kiwi mogą być również pokrojone w drobną kostkę - te mniej dojrzałe kiwi wtedy do końca się nie rozpadną podczas gotowania. Jest wystarczająco słodka, choć czuć oczywiście kwaśny smak cytryn i lekko gorzki posmak skórek. Dla mnie rewelacja. Najlepsza ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Biorąc pod uwagę, że witamina C należy do najmniej trwałych, a gotowane owoce stracą jej do 75%, trochę jeszcze pozostanie...Składniki:550 g cytryn4 szklanki wody700 g kiwi5 szklanek cukru (lub więcej)Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć pestki i większe membrany. Pokroić na cienkie plasterki. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać wodą, odstawić na noc.Kolejnego dnia cytryny z wodą przelać do garnka i gotować przez około 15 minut (odkryte, woda powinna wyparowywać). Kiwi obrać, usunąć biały środek (jeśli jest twardszy), pokroić w małą kostkę (ja zmiksowałam blenderem). Kiwi dodać do cytryn razem z cukrem i zagotować. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować około 1 - 2 a nawet 3 godzin, na najmniejszej mocy, bez przykrycia, co pewien czas mieszając.Nie podam dokładnego czasu gotowania konfitury, ponieważ zależy to od tego, jak gęstą chcecie otrzymać. Im dłużej owoce gotowane, tym więcej wody odparowanej i bardziej gęsta konfitura.Jak sprawdzić, czy konfitura ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącej konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Z przepisu otrzymałam 4 , 5 słoiczki o pojemności 400 ml każdy.* Wg oryginalnego przepisu były to cytryny meyer (krzyżówka cytryny z pomarańczą), ja użyłam zwykłych.Smacznego :-).
Źrodło przepisu - zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony .