Wykonanie
Na blogach powoli królują pierniczki, a u mnie
dżem- i to jaki!Kolorowy i świąteczny. Pyszny! Mimo, że napracowałam się z "w miarę" dokładnym usunięciem białych części skórek- albedo, to i tak
dżem jest lekko gorzkawy. Niemniej jednak nie uważam, aby to psuło smak. Taki właśnie powinien być
dżem pomarańczowy- typowy dla kuchni...(i tu się zdziwiłam)...angielskiej! ;)
Dżem chciałabym wykorzystać w tym roku, jako sos do świątecznego sernika- to będzie kolejne podejście na "Sernik Idealny". Może tym razem będzie taki, jak sobie wymarzyłam?Składniki na 3 słoiczki (tzw. dżemówki):4
pomarańczecytrynaszklanka
cukru3 łyżki
amaretto100ml
wodyPomarańcze dokładnie myjemy oraz parzymy wrzącą
wodą. Obieramy
owoce, a ze skórki z 1
pomarańczy odkrawamy albedo.
Skórkę pomarańczową kroimy w drobną kostkę.Miąższ z 4
owoców kroimy na niewielkie kawałki starając się usunąć jak najwięcej błonek. Wrzucamy kawałeczki do garnka, zalewamy 100ml
wody i gotujemy ok. 15min.Dodajemy szklankę
cukru,
sok z cytryny oraz startą skórkę z jej połowy. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 30min. do zgęstnienia i częściowego odparowania
dżemu. Na koniec dodajemy
amaretto i ściągamy
dżem z ognia.
Gotowy
dżem przelewamy do słoiczków, które po zakręceniu ustawiamy do góry dnem.Przepraszam, że nie dodałam zdjęcia z otwartego słoiczka, ale to cudeńko zobaczycie w Święta ;)