Wykonanie
Kandyzowana skórka z
cytrusów to u mnie świąteczny niezbędnik, dodatek do wypieków, deserów i... wyjadania prosto ze słoiczka :) Jest bardzo prosta do przygotowania, mięciutka i słodka. Gwarantuję, że po jej spróbowaniu nie kupisz więcej "gotowca".To też świetny pomysł na prezent gwiazdkowy! :)
Składniki:5
pomarańczy6-7
cytryn1,5 szklanki
wody x 2 (1,5 szklanki na
pomarańcze i 1,5 na
cytryny)1,5 szklanki
cukru x 2Przygotowanie:
Cytrusy wymoczyć kilka minut w wodzie z dodatkiem
sody oczyszczonej (1 czubata łyżka
sody na litr
wody). Po wymoczeniu dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się pestycydów. Jeśli macie
cytrusy ekologiczne można pominąć etap moczenia. Tak przygotowane
owoce pokroić na ćwiartki i obrać. Ze skórek zeskrobać albedo (wewnętrzna biała warstwa na skórce, która jest gorzka) i pokroić w kostkę.
Pokrojoną skórkę
pomarańczy i
cytryny umieścić w oddzielnych rondelkach, zalać wrzątkiem, zasypać
cukrem i gotować na małym ogniu bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) przez minimum 30 min., aż większość
wody odparuje (ja gotowałam 1,5 godziny).
Po tym czasie odcedzić skórkę z nadmiaru
syropu i przełożyć do szczelnego pojemnika/ słoiczka. Przechowywać w lodówce. Pozostały
syrop zachować, np. do słodzenia
herbaty, deserów.Źródło/ Inspiracja: A. Maciąg "Smak miłości"