ßßß Cookit - przepis na Racuchy z cukinii – cukinia panierowana

Racuchy z cukinii – cukinia panierowana

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Dziś rano nie miałam pomysłu na śniadanie przypomniałam sobie jednak, że w szafce czeka duża pomarańczowo zielona cukinia. Postanowiłam zrobić racuchy takie jakie robił mi dziadek gdy byłam mała. Proste i szybkie danie , które możecie podać z różnymi dodatkami. Świetne będą posypane cukrem pudrem, polane dżemem i jogurtem ( jak u mnie ), miodem, syropem , masłem ale także zapieczone z serem, rybą, szynką. Nic Was nie ogranicza.
Składniki:
1 cukinia ( 500 g- 600 g )
1 jajo
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki mleka
sól
dodatki
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w 1 cm plastry.
Solimy.
Z jajka, mleka i mąki robimy ciasto.
Panierujemy w nim cukinię i smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej pod przykryciem aż będzie złota i miękka.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Powiązane notki:
Placki z cukinii z miodem
Kanapki z grillowaną cukinią
Pomarańczowe Ciasto z cukinii (zdrowe i bez cukru)
Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę
Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/24/racuchy-z-cukinii-cukinia-panierowana