Wykonanie

Ostatnio często goszczą u nas różne
drożdżowe bułeczki. Te są naprawdę świetne- z delikatną
pomarańczową nutą. Są pyszne na ciepło, ale nam najbardziej smakują kiedy ostygną, bo dopiero wtedy można dokładnie poczuć ten
cytrusowy aromat. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie i kolację :--)Przepis: Kuchnia Ali ; podaję z moimi drobnymi modyfikacjamiSkładniki:/na ok. 13 bułeczek/3 szkl.
mąkiok. 1 szkl. ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
soli1/2 kostki świeżych
drożdżystarta skórka + sok z 1
pomarańczy2 łyżki
cukru3 łyżki
miodu3 łyżki mielonych
migdałów2 łyżki
oliwy+ 1
jajko, rozkłócone (do posmarowania)
Drożdże rozpuścić z kilkoma łyżkami
mleka, łyżką
cukru i
mąki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, zagnieść elastyczne ciasto, na końcu dodając
oliwę.
Mleko najlepiej dolewać po trochu- jego ilość zależy też od tego, jak dużo będzie soku z
pomarańczy. Gotowe ciasto delikatnie posypać
mąką, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Z ciasta formować bułeczki, każdą posmarować na górze
jajkiem. Po mniej więcej 15 minutach bułeczki można włożyć do piekarnika, który powinien być nagrzany do 190 °C. Piec ok. 15-20 minut lub do zarumienienia.