ßßß
Składniki:12 bułeczek:blaszka 20×25 cm3 i 1/2 szklanki mąki poznańskiej1 szklanka mleka70 g masła2 jaja1 łyżka cukru z wanilią1 łyżka oleju5 łyżek cukru10 g drożdży instant ( 40 g świeżych)szczypta soli3 łyżki kajmaku1 łyżka śmietanysyrop klonowy lub miódPrzygotowanie:Drożdże wymieszać z cukrami, solą i mąką.Jajka rozmącić w ciepłym ( 35 stopni) mleku.Masło dodać do sypkich składników i rozdrobnić.Wlać mleko i zacząć wyrabiać ciasto – minimum 10 minut – pod koniec dodać olej.Odstawić na godzinę.1/3 ciasta wyłożyć blaszkę.Po wyrośnięciu rozwałkować na 25 x 40 cm , posmarować kajmakiem wymieszanym ze śmietaną. Zwinąć w roladę.Pokroić na 12 kawałków i ułożyć na cieście.Piec 15 minut w 190 stopniach.Gorące polać syropem.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowymPuszyste bułeczki śniadaniowe z kremem pomarańczowym z waniliąMaślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami