Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Pomysł na
drożdżowe bułeczki ślimaczki rzuciłam już kilka dni temu. Jako, że jesteśmy na wyjeździe zebrałam spore
grono osób które chętnie by je zjadły, zakasałam więc rękawy i ruszyłam do kuchni gdzie czekały na mnie
drożdże i
mąka. Masa krówkowa zastąpiła pierwotne
cynamonowe nadzienie, tak sobie na początku wymyśliłam i powstały bułeczki pysznie karmelowe. Koniecznie ich spróbujcie. Ciasto przygotowuje się łatwo,co prawda wymaga dokładnego wyrobienia – jak każde
drożdżowe – ale efekty przechodzą oczekiwania – po upieczeniu jest puszyste, pulchne, mięciutkie i jędrną, lekko chrupką skórką (efekt ten możecie wzmocnić smarując je przed upieczeniem rozmąconym
jajem ) , która po nałożeniu glazury z
syropu klonowego dopełnia całości.

Składniki:12 bułeczek:blaszka 20×25 cm3 i 1/2 szklanki
mąki poznańskiej1 szklanka
mleka70 g
masła2
jaja1 łyżka
cukru z
wanilią1 łyżka
oleju5 łyżek
cukru10 g
drożdży instant ( 40 g świeżych)szczypta
soli3 łyżki kajmaku1 łyżka
śmietanysyrop klonowy lub
miódPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z
cukrami,
solą i
mąką.
Jajka rozmącić w ciepłym ( 35 stopni)
mleku.
Masło dodać do sypkich składników i rozdrobnić.Wlać
mleko i zacząć wyrabiać ciasto – minimum 10 minut – pod koniec dodać
olej.Odstawić na godzinę.1/3 ciasta wyłożyć blaszkę.Po wyrośnięciu rozwałkować na 25 x 40 cm , posmarować
kajmakiem wymieszanym ze
śmietaną. Zwinąć w roladę.Pokroić na 12 kawałków i ułożyć na cieście.Piec 15 minut w 190 stopniach.Gorące polać
syropem.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki
czekoladowe z
żurawiną i sosem kajmakowymPuszyste bułeczki
śniadaniowe z kremem
pomarańczowym z
waniliąMaślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkami