ßßß
Składniki:9 sztuk, ciasto:320 g mąki tortowej – 2 szklanki1 szklanka mleka1 jajko, 1 żółtko40 g cukru7 g op. drożdży instant2 łyżki skórki startej z pomarańczy/ew. skórki suszonej50 g masłanadzienie:150 g twarogu półtłustego50 g gęstej śmietany 18%2 łyżki cukru z waniliąPrzygotowanie:Mleko pogrzać do 40 stopni.Masło rozpuścić.Odlać 1/2 do miski, średniej wielkości, dodać drożdże, łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić.W tym czasie ubić jajko i żółtko z resztą cukru. Zajmie to około 3-4 minuty. Ciągle mieszajac wlać ciepłe mleko. Dodać skórkę pomarańczową dla aromatu i zaczyn. Masę przelać do dużej miski.Przesiać do niej mąkę. Wymieszać łyżką. Po czym wlać masło i wyrobić ciasto.Odłożyć do podwojenia objętości, w cieple trwa to ok.1 , 5 godziny.Ciasto rozłożyć na blaszce 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, aby zapobiec przyklejeniu bułeczek do blachy.Odstawić je na 30 minut, do wyrośnięcia.W tym czasie ser utrzeć z cukrem i śmietaną.Na wierzchu ciasta rozsmarować słodki serek.Piec 20 minut w 180 stopniach, góra dół.Smacznego!Powiązane notki:Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkamiPączki na parze – pampuchy, drożdżowe kluski na parze – prosty przepisBułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z jabłkiemGryczane bułeczki z serem i kruszonką – do kawy i na piknik