Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Według obliczeń amerykańskich naukowców w Tłusty Czwartek należy zjeść co najmniej trzy pączki aby pozostać przy zdrowych zmysłach i właściwie celebrować to, jakże zacne, święto. Oczywiście można wprowadzić niewielkie unowoczesnienia i zamiast smażyć, choć ja i tak to uczynię, tłuste pączki, upiec w piekarniku buchty
drożdżowe z pysznym,
waniliowym, ucieranym
twarogiem. Wypróbujcie je na śniadanie, lunch czy jako poczęstunek dla dzieciaków i nawet jeśli Tłusty Czwartek już dawno przemknął w kalendarzu, warto przygotować coś pysznego niedzielnym popołudniem, aby ucieszyło dzieciaki w poniedziałek rano. Znalezione w
śniadaniówce.
Składniki:9 sztuk, ciasto:320 g
mąki tortowej – 2 szklanki1 szklanka
mleka1
jajko, 1
żółtko40 g
cukru7 g op.
drożdży instant2 łyżki skórki startej z pomarańczy/ew. skórki suszonej50 g
masłanadzienie:150 g
twarogu półtłustego50 g gęstej
śmietany 18%2 łyżki
cukru z
waniliąPrzygotowanie:
Mleko pogrzać do 40 stopni.
Masło rozpuścić.Odlać 1/2 do miski, średniej wielkości, dodać
drożdże, łyżkę
cukru i wymieszać. Odstawić.W tym czasie ubić
jajko i
żółtko z resztą
cukru. Zajmie to około 3-4 minuty. Ciągle mieszajac wlać ciepłe
mleko. Dodać
skórkę pomarańczową dla aromatu i zaczyn. Masę przelać do dużej miski.Przesiać do niej
mąkę. Wymieszać łyżką. Po czym wlać
masło i wyrobić ciasto.Odłożyć do podwojenia objętości, w cieple trwa to ok.1 , 5 godziny.Ciasto rozłożyć na blaszce 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, aby zapobiec przyklejeniu bułeczek do blachy.Odstawić je na 30 minut, do wyrośnięcia.W tym czasie
ser utrzeć z
cukrem i
śmietaną.Na wierzchu ciasta rozsmarować słodki
serek.Piec 20 minut w 180 stopniach, góra dół.Smacznego!Powiązane notki:Maślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkamiPączki na parze – pampuchy,
drożdżowe kluski na parze – prosty przepis
Bułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z
jabłkiemGryczane bułeczki z
serem i kruszonką – do
kawy i na piknik