ßßß
Po ostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży. Z tego przepisu wyszło mi 10 bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze.Składniki na ciasto:600 g mąki300 ml mleka50 g drożdży100 g cukru80 g masła stopionego4 żółtka na nadzienie:250 g twarogu z kostki250 g sera z wiaderka4 żółtka150 g cukru pudruskórka otarta z cytrynyłyżka budyniu waniliowego100 g rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątkudodatkowo:jajkolukierMąkę przesiać do miski. W połowie mleka rozrobić drożdże z odrobiną cukru. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać wystudzone masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.W tym czasie przygotować nadzienie: serek z wiaderka wymieszać z twarogiem, dodać pozostałe składniki, rodzynki na końcu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na połowie rozłożyć nadzienie a ciasto złożyć na pół zamykając ser w środku. Następnie ciasto pokroić na 10 (lub więcej) podłużnych kawałków. Każdy skręcić dwa razy i układać na blaszce wyścielonej papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe (ale nie gorące) drożdżówki polukrować.