Wykonanie
Po ostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z
serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży. Z tego przepisu wyszło mi 10 bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze.Składniki na ciasto:600 g
mąki300 ml
mleka50 g
drożdży100 g
cukru80 g
masła stopionego4
żółtka na nadzienie:250 g
twarogu z kostki250 g
sera z wiaderka4
żółtka150 g
cukru pudruskórka otarta z
cytrynyłyżka budyniu
waniliowego100 g
rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątkudodatkowo:
jajkolukierMąkę przesiać do miski. W połowie
mleka rozrobić
drożdże z odrobiną
cukru. Wlać do
mąki, dodać
żółtka,
cukier, resztę
mleka i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać wystudzone
masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.W tym czasie przygotować nadzienie:
serek z wiaderka wymieszać z
twarogiem, dodać pozostałe składniki,
rodzynki na końcu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na połowie rozłożyć nadzienie a ciasto złożyć na pół zamykając
ser w środku. Następnie ciasto pokroić na 10 (lub więcej) podłużnych kawałków. Każdy skręcić dwa
razy i układać na blaszce wyścielonej papierem. Posmarować rozbełtanym
jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe (ale nie gorące) drożdżówki polukrować.