ßßß
Buchty z twarogiem czyli słodkie maślane bułeczki z nadzieniem z białego sera, oprószone cukrem pudrem. Przepis tradycyjny, podobno przeniesiony przez czeskich piekarzy emigrujących do pracy w Wiedniu, gdzie bułeczki zyskały nazwę "Buchteln". Jako nadzienie można wykorzystać też powidła, dżem morelowy, nadzienie makowe, ale twarożek oczywiście jest bardzo lubiany i popularny :). Zwróćcie tutaj uwagę na przygotowanie masy serowej - mieszamy ją z ubitym na sztywno białkiem, dzięki czemu w bułeczkach po upieczeniu nadzienie nie odstaje od ciasta (z tego powodu też ubijamy białka do makowego nadzienia w makowcu zawijanym). Buchty są rewelacyjne, miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach!Składniki na ciasto drożdżowe:490 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych215 ml mleka100 g masła, roztopionego1 duże jajko2 duże żółtka100 g drobnego cukru do wypieków1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu z waniliipół łyżeczki ekstraktu z migdałówskórka otarta z jednej cytrynyDodatkowo:45 g masła, roztopionego, do posmarowania bułeczekcukier puder do oprószeniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, około 85 g każda. Z każdej części uformować kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub lekko rozwałkować), na środek nałożyć pełną łyżkę nadzienia twarogowego i skleić. Układać blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 40 minut lub dłużej)Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 27 minut. Wyjąć, ciepłe buchty ponownie posmarować roztopionym masłem, następnie wystudzić na kratce.Podawać oprószone cukrem pudrem.Nadzienie twarogowe:250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie3 łyżki cukru pudru1 jajko, żółtko i białko oddzielnie1/3 szklanki rodzynków (opcjonalnie)W miseczce rozetrzeć łyżką twaróg, cukier puder i żółtko. Można dodać rodzynki i wymieszać. Przed samym nadziewaniem bułeczek ubić białko do sztywności. Delikatnie wymieszać z twarogiem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Kaffeehaus" Rick Rodgers .