Wykonanie
Pomysł na bułeczki
drożdżowe podpatrzyłam jakiś czas temu tutaj ..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie].
Ciasto drożdżowe:40 dag
mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)3 łyżki
cukru3 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)70 g
masła100 ml
mleka (w temperaturze pokojowej)2
jajkaszczypta
soliMasa serowa:250 g
twarogu zmielonego [ u mnie
serek waniliowy]2 łyżki słodkiej
śmietany lub
mleka [ nie dałam]2 – 3 łyżki
cukru2
żółtkaskórka otarta z
cytryny lub kandyzowana skórka z
pomarańczy [ nie dałam]
Lukier: [ u mnie
cukier puder zamiast lukru]¾ szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
wodyDrożdże wymieszać z łyżeczką
cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę
mleka i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać
cukier,
sól, wszystko razem wymieszać .
Masło rozpuścić, dodać do
mąki, po czym dodać pozostałą połowę
mleka,
jajka i wyrośnięte
drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Do
twarogu dodać
śmietanę,
cukier i
żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta
skórkę z cytryny.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem .W dołki nałożyć łyżeczką lub szprycą porcję
sera. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły. Drożdżówki piec na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.Dowolnie udekorować.
Razem ze mną piekłyJoasiaLidia
KasiaDorotka...