Wykonanie
3
żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka350 g
mąki tortowej Młynomag [ u mnie coś około 500 g]1/2 łyżeczki
soli500 g gęstego
twarogu4 łyżki
cukru2
jajka1 łyżka
cukru wanilinowegożółtko roztrzepane z 1 łyżka
mleka do posmarowania2 00 g
cukru pudru + około 2 łyżek
wody na
lukierDo miseczki pokruszyć
drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką
cukru. Dodać ciepłe
mleko oraz 2 czubate łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut.Przesiać
mąkę do większej miski, dodać
sól, resztę
cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z
drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać
żółtka ,
masło i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Twaróg rozgnieść widelcem razem z
cukrem,
jajkami i
cukrem wanilinowym.Wyjąć ciasto,podsypać
mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. [ ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia i po zwinięciu roladek delikatnie papier z
ciastem zsunęłam na blachę] .Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta ( zaczynając od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.Ciasto przełożyć na blachę.Pokroić na około 4-5 cm kawałki.Posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce [ ja posmarowałam po wyrośnięciu] . W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Posmarować bułeczki lukrem i po ostudzeniu pokroić na porcje.