ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z twarogiem

Bułeczki z twarogiem

nazwa

Wykonanie

3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
350 g mąki tortowej Młynomag [ u mnie coś około 500 g]
1/2 łyżeczki soli
500 g gęstego twarogu
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania
2 00 g cukru pudru + około 2 łyżek wody na lukier
Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut.Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać żółtka , masło i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto,podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. [ ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia i po zwinięciu roladek delikatnie papier z ciastem zsunęłam na blachę] .Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta ( zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.Ciasto przełożyć na blachę.Pokroić na około 4-5 cm kawałki.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce [ ja posmarowałam po wyrośnięciu] . W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Posmarować bułeczki lukrem i po ostudzeniu pokroić na porcje.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/bueczki-z-twarogiem.html